Skaitot dienas līdz Ziemassvētkiem • IR.lv

Skaitot dienas līdz Ziemassvētkiem

SKS Lāses piedāvātais uz koka ripiņām krāsojams adventes kalendārs. Publicitātes foto
Monta Kaiva Konovalova, speciāli Ir

No viskija kalendāriem līdz pašdarinātām koka ripiņām, ko katru rītu izkrāsot, — idejas adventes kalendāriem, kas palīdzēs īsināt laiku līdz svētkiem

Vārds «advente» tulkojumā no latīņu valodas nozīmē ‘atnākšana’. Kristietībā šīs četras nedēļas līdz Ziemassvētkiem atzīmējam kā baznīcas gada sākumu un klusu pārdomu laiku. Tomēr īpaši bērniem par neatņemamu svētku gaidīšanas daļu kļuvis arī adventes kalendārs, kurā katrai decembra dienai paredzēta īpaša velte vai uzdevums, kas pa solītim vien tuvina svētkiem. 

Lai gan advente atzīmēta jau kopš 5. gadsimta, īpašā kalendāra gatavošanas tradīcija aizsākusies tikai 19. gadsimtā. Tolaik Vācijā protestantu ģimenēs bijusi paraža katru decembra dienu līdz pat Ziemassvētkiem atzīmēt, uz durvīm ar krītu ievelkot pa svītriņai. Vēlāk, skaitot dienas līdz svētkiem, izmantoti arī zīmējumi un Bībeles citāti. Pirmais drukātais adventes kalendārs tapis 1900. gadā. Bet mūsdienās tik populārie šokolādes kalendāri veikalos pirmoreiz parādījās 1958. gadā.

No laikiem, kad bērni uz durvīm vilka svītriņas, lai skaitītu dienas līdz Ziemassvētkiem, adventes kalendāri izauguši ne tikai par biznesu, bet arī nelieliem mākslas darbiem. Arī šogad, kad Ziemassvētku tirdziņu gaisotni nomaina tiešsaistes tirgotavas un mājražotāju stendiņus var sastapt tikai internetā, svētku laiku neviens nav atcēlis, un vietējie ražotāji pārsteidz ar neparastām idejām. 

Pašu rokām

Kalendārs, kurā ietilpst zeķu darbnīca, bioloģiski audzētu gardumu paka un uzdevums katrai dienai. Tieši tik savdabīgu Ziemassvētku gaidīšanas komplektu radījis vietējais uzņēmums The Umi Design. Viss sākās ar to, ka pašiem gribējies tuviniekiem pirms svētkiem uzdāvināt kaut ko jaunu, stāsta Undīne, viena no EKO adventes kalendāru ģimenei veidotājām. Tā nejauši radās ideja, kurā gribējās dalīties arī ar citām ģimenēm. «Pagājušajā gadā meklējām foršu alternatīvu ikgadējiem sojas šokolādes kalendāriem, un tā dzima ideja par EKO adventes kalendāru ģimenei,» viņa atceras. Kalendārs ir ekoloģisks, tā ražošanā izmantoti pārstrādāti, dabai draudzīgi materiāli, bet cukurotie saldumi aizvietoti ar našķiem, kas tapuši no bioloģiskām augļu un ogu sulām. «Kalendārs ir 100% roku darbs — visu griežam, veidojam, līmējam un liekam kopā paši,» veidotāji raksturo savu veikumu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu