Martins Bergšteins, prognozē laika apstākļus • IR.lv

Martins Bergšteins, prognozē laika apstākļus

1
Martinam tāpat kā daudziem viņa vecuma vlogeriem ir jaudīgs dators, datorkrēsls ar galvas atbalstu un austiņas, aprīkotas ar mikrofonu. Taču vairums vienaudžu komentē videospēles, turpretī Martins skaidro paša veidotās laika prognozes. «Cenšos prognozes attēlot nevis aptuveni, bet diezgan precīzi. Tā, kā televīzijā to dara,» lietišķi paskaidro Martins. Attēls no personīgā arhīva
Gunita Nagle

Lai iepazītu Martinu, vispirms jāzina, ka viņam ir sava mājas lapa Meteolatvia.com, kurā viņš ik dienu atraktīvi, varbūt pat labāk par Tomu Brici komentē paša veidotās laika apstākļu prognožu grafikas. Un jāzina arī, ka Martinam ir tikai 14 gadi, viņš ir Jelgavas Valsts ģimnāzijas skolēns.
Interese par laika apstākļiem zēnam radusies pirms sešiem gadiem, kad viņš ticis pie pirmā viedtālruņa. «Toreiz nofilmēju negaisu, ieraksts bija tik labs, ka varēja skaidri redzēt zibens šautras. Video apstrādes programmā samontēju, un man radās ideja to publicēt,» atceras Martins. Tviterī video apskatījušies tikai pāris cilvēki. Taču Martins sācis sekot laika prognozēm TV ziņās un regulāri lasīt pieredzējušu meteorologu ierakstus sociālajos tīklos. Aizrāvies.
«Sāku analizēt informāciju padziļināti, bet tas nebija ātrs process. Prasīja vairākus gadus. Gandrīz katrā publiski pieejamā meteoroloģijas programmā ir dati, kas vajadzīgi, bet tajās ir arī daudz informācijas, kas man kā laika prognozētājam ir lieka. Nonācu pie secinājuma, ka vajag pašam savu laika prognožu programmu,» stāsta Martins. Pats to programmējis, tiesa, ne vienatnē. Palīdzējuši zinoši IT speciālisti. «Bet nu jau gandrīz gadu veiksmīgi importēju datus savā programmā un veidoju laika prognozes. Es to vairāku gadu laikā esmu iemācījies, manas prognozes ir ticamas,» saka Martins. Par to liecina arī cilvēku uzticēšanās: tviterī viņa @MeteoLatvia kontam ir gandrīz 3000 sekotāju. Instagramā, kur var redzēt ne tikai grafikas, bet arī Martina fotogrāfijas, viņam ir 363 sekotāji. Tādi ir arī puiša feisbuka un YouTube kontā.
Pēdējā laikā Martins aizrāvies ar dabas un zvaigžņu fotografēšanu. Ar fotokameru fiksējot arī dažādu veidu mākoņus, varavīksnes, halo jeb varavīkšņu loku ap sauli, krusu un negaisu. Arī zvaigznes viņs fotografē, pēdējā laikā fokusējot uzmanību uz M30 Andromeda galaktiku.
Runājot par tik nopietnām tēmām, viegli aizmirst, ka Martins nav pieaugušais. Viņš pats par to atgādina, ieminoties, ka aizraušanās motivē mācīties. Laika gaitā nonācis pie secinājuma, ka ciklonu trajektorijas, vēja ātrumu un citu lietu aprēķināšanai vajadzīga matemātika. Vajadzīgas zināšanas ģeogrāfijā un arī fizikā. «Un, lai es varētu ar savām laika prognozēm uzstāties televīzijā, noder teātra pulciņš,» piebilst Martins. «Pavisam noteikti vēlos kļūt par meteorologu un televīzijas laika ziņu redaktoru. Un varbūt pēc daudziem gadiem, kad Latvijā būs daudz stiprāki negaisi, kļūšu par vētru mednieku.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu