Latvija ir noklāta • IR.lv

Latvija ir noklāta

Elektrouzlādes stacijas Latvijā. Avots: Plugshare.com
Ieva Jakone

CSDD līdz šā gada beigām būs pabeigusi elektromašīnu uzlādes tīkla izbūvi, kas dara iespējamu ceļošanu ar videi draudzīgiem auto pa visu valsti

Viss nosēts ar zaļām un oranžām ikoniņām. Tāda Latvijas ainava paveras, kad lūkojas vietnē Plugshare.com. Tās visas ir uzlādes stacijas, kur elektromobiļu īpašnieki aicināti doties papildināt savu akumulatoru enerģijas rezerves. Nemaz nav slikti, ja ņem vērā, ka visi šie lādētāji saradušies kopš 2014. gada, kad Latvijā uzstādīja pirmo šādu iekārtu. 

Uzlādes iespējas saviem klientiem piedāvā gan vairāki veikali, gan biroju centri un autoservisi, bet lielākais uzlādes staciju tīkls valstī pieder Ceļu satiksmes drošības direkcijai (CSDD). Kad līdz šā gada beigām tiks pabeigtas vēl 29 stacijas, kuru būvniecība jau iesākta, direkcija būs atbildīga par 141 ātrās uzlādes (50 kW) stacijas izveidi. 139 no tām būs uzbūvētas ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu. Uz lielajiem ceļiem šādas stacijas ir aptuveni ik pēc 30 kilometriem, uz reģionālas nozīmes ceļiem — ik pēc 50 kilometriem. 

Lādētāji izbūvēti arī apdzīvotās vietās, kur iedzīvotāju skaits sasniedz piecus tūkstošus, bet, ja viņu ir vairāk nekā 15 tūkstoši, pienākas pat divas šādas iekārtas, stāsta CSDD Informācijas tehnoloģiju departamenta Elektromobilitātes un radaru sistēmas attīstības daļas vadītājs Pauls Beinarovičs. Kartē gan iezīmējas arī pa tukšam pleķītim. Piemēram, Gulbenē. «Mums bija jāņem vērā iepriekš veiktie ieguldījumi uzlādes staciju attīstībā. Iepriekš Gulbenē viens serviss klimata pārmaiņu finanšu instrumenta projekta ietvaros iegādājās uzlādes staciju. Pēc iedzīvotāju skaita vajadzēja vienu staciju, un tā tur bija,» skaidro Beinarovičs. 

Uzlādes staciju tīkla izbūves mērķis bija nodrošināt, lai elektromašīnas brīvi var pārvietoties visā Latvijas teritorijā. «Tas būs izpildīts,» saka Beinarovičs. Stacijas ir arī tādās apdzīvotās vietās kā Ludza, Zilupe un Kārsava. Ziemā tur notiekot labi ja viena uzlāde mēnesī. Taču arī tur stacijas nepieciešamas, lai nodrošinātu iespēju brīvi pārvietoties pa visu valsti. Pagaidām Latgalē uzlādes stacijas tiek lietotas vismazāk, vislielākā slodze ir tām, kas atrodas Rīgā. CSDD galvaspilsētā jau izbūvējusi 15 stacijas un līdz gada beigām ekspluatācijā nodos vēl astoņas. 11 stacijas Rīgā izbūvējis Elektrum. Vēl virkne ir tādu vietu, kur uzlādes stacijas izbūvējuši uzņēmēji, tā vilinot pie sevis klientus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu