Godīgus spēles noteikumus! • IR.lv

Godīgus spēles noteikumus!

7
Andris Baumanis. Foto — Reinis Hofmanis
Agnese Meiere

Ģimenes ārsts Andris Baumanis iesaka sabiedrības vakcinēšanai izmantot pātagu un prognozē, ka jau drīz sāksies Covid–19 pacientu šķirošana tajos, kam atradīsies vieta slimnīcā, un tajos, kuriem ārsti varēs tikai ieteikt mājās paelpot pie loga

Dakteris piezvana, lai pārvaicātu redakcijas adresi, un jau pēc dažām minūtēm ir klāt — ātrā gaitā pievārējis divus kvartālus. Fikso soli esot attīstījušas ne tikai regulāras fiziskās aktivitātes, bet arī steigšanās pie pacientiem mājas vizītēs. Laika trūkums esot viņa mūžīgais sabiedrotais.

Šodien ģimenes ārstam rokās instrumentu koferītis. Prakses medmāsai bija jāsaskrūvē skapis, un kāpēc gan lai to neizdarītu viņš pats, ja ar visiem saimnieciskajiem darbiem ir uz tu. Šobrīd gan tiem laika mazāk, jo pacientu ir daudz un Covid-19 situāciju tikai saasinājis. Pēc dažām dienām dakteris prognozē veselības sistēmas kritienu no kraujas.

Kā vērtējat šā brīža situāciju?
Sabiedrība sadalījusies divās daļās — tajos, kuri tic Covid-19, un tajos, kuri ne. Otrajiem tā dažkārt jau ir kā reliģija — viņi mirs no koronavīrusa, bet teiks, ka Covid-19 nav. Daļēji pie vainas ir mūsu politiķu neveiksmīgā komunikācija ar sabiedrību.

Es arī uzskatu, ka Vakcinācijas biroja izveidošana un tā vadītāja izvēle bija milzīga kļūda. Pirmkārt, nevar vadīt sfēru, kurā īsti neorientējies. Otrkārt, cilvēks nevar aiz sevis pavilkt sabiedrību. Eiropā ir viena valsts — Portugāle, kur ir ļoti augsts vakcinēto skaits. Tur vakcināciju vadīja admirālis un izbijušais zemūdens kara flotes komandieris, kas ar sabiedrību runāja, ģērbies uniformā. Viņš spēja motivēt lielāko sabiedrības daļu. Turklāt labprātīgi, nevis piespiedu kārtā, kā pie mums — ja nevakcinēsies, zaudēsi darbu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu