Politiskais vīruss • IR.lv

Politiskais vīruss

1
Aivars Ozoliņš

Valdības lēmumi Covid-19 ierobežošanai ir novēloti un nepietiekami

Rindas pie vakcinēšanas punktiem ir pēdējā pusgadā svarīgākais pavērsiens epidēmijas ierobežošanā. «Izcili laba ziņa,» premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) teica valdības ārkārtas sēdē pagājušo piektdien. «Tas ir mūsu pamatmērķis — lai cilvēki vakcinētos.»

Lai arī cik laba ziņa tā būtu, vakcinācija ir valdības pamatmērķis jau kopš vakcīnu apstiprināšanas lietošanai pagājušoruden, un valdība bija nolikusi arī konkrētu mērķi līdz septembrim sapotēt 70% iedzīvotāju. Bet 8. oktobra sēdes mērķis bija izsludināt valstī ārkārtējo situāciju, lai, kā teikts Ministru kabineta mājaslapā, «apstādinātu Covid-19 infekcijas izplatības ātrumu, nepārslogotu veselības aprūpi un glābtu iespējami vairāk cilvēku dzīvības», nevis lai veicinātu vakcinēšanos, kuras pašreizējā uzplaiksnījuma iespaidu varbūt jutīsim tikai pēc pāris mēnešiem.

Tas būtu acīmredzamākais secinājums. Otrs ir, ka sabiedrības pārliecināšana ar racionāliem argumentiem vismaz Latvijā strādā tikai tad, kad to pastiprina ar nepieciešamību katram personīgi izvēlēties, šajā gadījumā — vai nu vakcinēties, vai nu zaudēt darbu un netikt iekšā bodē vai krogā. Raugoties no kopējā labuma viedokļa, rindās uz vakcinēšanos stāvošo motivācija nav svarīga, ja ir rezultāts. Daži ņerkst pat par «genocīdu», tomēr vakcinēsies, paliks dzīvi paši un paglābs no saslimšanas un nāves citus.

Taču trešais un biedējošākais secinājums būtu, ka tas pats diemžēl attiecas arī uz politiķiem — racionāli apsvērumi un acīmredzami fakti viņiem nav arguments, kamēr īstenība nesāk apdraudēt pašu politisko labbūšanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu