No omītes līdz TikTok • IR.lv

No omītes līdz TikTok

1
Fotogrāfe un blogere Spīgana Spektore: «Mana ēra ir ASV 50. gadi, bet tas, ko cilvēki mūsdienās nēsā, vienkārši nav priekš manis.» Foto no personīgā arhīva
Marija Leskavniece

Adīšanu var salīdzināt gan ar programmēšanu, gan meditāciju. Tā ir ļoti demokrātiska nodarbe, kas palīdzēs īsināt tumšos vakarus

Lielāko daļu dzīves esmu adījusi katru dienu, saka fotogrāfe un blogere Spīgana Spektore. Adīšana ir tik dziļi ieaudusies viņas ķermeņa atmiņā, ka lielākoties notiek gandrīz automātiski. Kopā ar vīru skatoties seriālu vai filmu, tikai ik pa laikam jāuzmet aci, lai neaizadītu par tālu. «Dažkārt es brīnos, kā var būt tā, ka man jau 25 gadus tik ļoti patīk viena nodarbe, bet šorīt atkal pamodos ar priecīgu domu par to, ka pie rīta kafijas būs iemesls adīt,» reiz tviterī rakstīja Spīgana. Adīkli, tāpat kā grāmatu, viņa izvēlas pēc noskaņojuma. Dažreiz gribas kaut ko ļoti smalku un detalizētu, citreiz — ātri ieraudzīt rezultātu.

Bet man ļoti riebjas ārdīt, atzīst Spīgana. «Es zinu, ka citiem tas ļoti patīk, manai vecmāmiņai tā bija mīļākā lieta, ko darīt ar adījumiem. Man besī!» Laika gaitā viņa iemanījusies nelielas kļūdas adījumā izlabot bez ārdīšanas. Bet, ja tas nav iespējams, labāk izārdīt visu un sākt no sākuma.

Algoritms galvā

Šobrīd lielāko izaicinājumu Spīganai rada iespēja pašai izdomāt adījumu dizainu. Pārvērst realitātē to, kas iepriekš mitis tikai viņas domās. «Es uzzīmēju galvā, kur man ir algoritms, kā tam būtu jāstrādā. Pēc tam tikai sāku testēt uz adatām.» Nianšu ir daudz — viens un tas pats dizains var vienlīdz labi nestrādāt visiem izmēriem vai materiāliem. «Līdzīgi kā programmēšana,» saka Spīgana. «Jāsaprot, kādas komponentes ir jāpievieno, lai viss strādātu.»

Ja kādreiz arī rodas kāds jautājums, pēc padoma var iet uz YouTube. Bet idejas meklēt sociālajos tīklos — Instagram un TikTok. Daudzi, kas ar adīšanu nodarbojas ikdienā, veido šīm platformām interesantu saturu, dalās ar knifiem. «Tur tev parādīs kaut ko jaunu, pat ja to speciāli nemeklē. TikTok algoritms ir tā uzbūvēts, tas ļoti seko līdzi tam, kas tevi interesē, un dod to aizvien vairāk un vairāk.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu