Maza māksla • IR.lv

Maza māksla

Singapūras satīns: Mārtiņš Plūme (no kreisās), Kristaps Strūbergs, Jānis Krīvēns, Juris Štrāls, Edgars Bāliņš, Kārlis Zenne, Niks Evalds un Eduards Gorbunovs. Publicitātes foto
Jānis Žilde, TVNET žurnālists, mūzikas kritiķis

Nauda, meičas, sekss un uzdzīve — albuma galvenie stūrakmeņi

Mūzikas industrija, tāpat kā modes pasaule, ir grūti prognozējama joma — tā nemitīgi mainās, viļņveidīgi uzmetot augšā kādas aktuālas tendences, lai jau pavisam drīz tās nomainītu un izsviestu.

Jau vairākus gadus pasaules mūzikā dominē hiphops — ASV strādnieku kvartālos radies nabadzīgo afroamerikāņu radošais kliedziens, kas pēdējos gados ir komercializējies, savu māksliniecisko kulmināciju sasniedzot ar Kendrika Lamāra nesenākajiem kritiķu slavētajiem un Grammy apbalvotajiem ierakstiem. Var just, ka hiphopa laiks lēnām aiziet, tā vietā jau drīz pār mums, tēlaini izsakoties, šļāksies kādi jauni muzikālie viļņi. 

Arī Latvijā hiphops spējis uzrunāt gadu tūkstošu mijas paaudzi, savu augstāko punktu sasniedzot ar repera anša godalgoto albumu Liela māksla. ansis kvalitatīvu repa produktu Latvijā pacēla nebijušos augstumos, turpretim ar šomēnes izdoto grupas Singapūras satīns albumu tiekam atsviesti atpakaļ. No lielas mākslas uz mazu mākslu.

Visos laikos līdzās ir pastāvējuši gan nopietni mākslinieki, gan jokdari un izklaidētāji. Te jāpiebilst, ka radīt mazu mākslu arīdzan ir jāprot — kurš katrs gribētājs tā vienkārši nespēj uzrunāt plašas cilvēku masas. Pirms sešiem gadiem izveidotais Singapūras satīns savu klausītāju, galvenokārt jauniešus, kas patērē mūziku internetā, atrada ātri — kombinējot jokus, rupjības un lipīgas melodijas, apvienība no repa parodētājiem pakāpeniski izauga līdz solīdam radošam veidojumam, ieinteresējot pat ārvalstu mūzikas kompāniju Universal Music Group. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu