Valters Videnieks, viļņu burātājs • IR.lv

Valters Videnieks, viļņu burātājs

Kad pūš vējš, Pāvilostā sabrauc burātāji no visas Latvijas. Šovasar gan bijušas tikai divas labas sesijas viļņu burāšanai. Katra ap četrām stundām. Rudens laika apstākļu ziņā ir dāsnāks, taču ar treniņiem Latvijā nepietiek. Tāpēc Valters ar ģimeni bieži dodas trenēties uz Kanāriju salām. Foto — John Carter, PWA
Alise Zita Zeidaka

Septembra vidū Valters pārstāvēja Latviju šā gada vienīgajā lielajā viļņu burāšanas notikumā jauniešiem pasaulē, izcīnot 3. vietu U17 grupā.
Foto — John Carter, PWA

Kad ārā svilpo rudens vēji, daudzi labprātāk izvēlētos ietīties pledā vai sēdēt pie kamīna. Bet 16 gadus vecais Valters Videnieks dodas ārā, jo tie ir viļņu burātājiem labvēlīgākie laikapstākļi. «Izskatās, ka rīt, parīt un aizparīt būs vējš. Varēs uzburāt,» ekrāna otrā pusē priecīgi saka puisis no Pāvilostas. Galvā viņam cepure ar uzrakstu «LAT33». Tas ir Valtera buras numurs, ar ko septembra vidū jaunais sportists pārstāvēja Latviju šā gada vienīgajā lielajā viļņu burāšanas notikumā jauniešiem pasaulē  Noerstick Cold Hawaii PWA Youth Windsurf Wave World Cup 2021 Dānijas rietumos Ziemeļjūras krastā. U17 grupā sportists izcīnīja 3. vietu, kļūstot par pirmo latvieti, kas Professional Windsurfing Association rīkotajās viļņu burāšanas sacensībās kāpj uz goda pjedestāla.

Sacensībās sportisti tiekas uz tādu kā divkauju jeb hītu. «Pirms katra hīta nosaka tā garumu un to, vai skaitīs divus labākos lēcienus un vienu braucienu pa vilni vai otrādi,» skaidro Valters. Hīts var būt gan desmit, gan veselas divdesmit minūtes ilgs, ja jūra nav tik paklausīga un sportistiem ilgāk jāgaida vilnis vai jābrauc dziļāk jūrā tam pretim. Tiesneši dalībniekiem piešķir punktus par veiktajiem trikiem un rotācijām, un arī to, kā viņi brauc pa vilni. «Tieši tāpat, kā ar sērfu brauc pa vilni, tikai vēl ar buru. Vērtē, kādus manevrus vari uztaisīt, cik lielas šļakatas uzmest.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu