Jālabo kļūdas ar minimālo sociālās apdrošināšanas iemaksu • IR.lv

Jālabo kļūdas ar minimālo sociālās apdrošināšanas iemaksu

Ilustrācija — Shutterstock
Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera

Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK), ievērojot iepriekš pausto pozīciju par nepieciešamību labot nepilnības ar 2021.gada 1.jūliju ieviestajā minimālo valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) sistēmā, uzstāj – jālabo kļūdas un jāpārceļ tās spēkā stāšanās termiņš.

LTRK ir sagatavojusi grozījumus likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu” un iesniegusi tos Finanšu ministrijai (FM). Tie apkopo uzņēmēju identificētos sistēmas problēmjautājumus.

“LTRK konceptuāli atbalsta minimālo VSAOI ieviešanu, taču šī gada 1.jūlijā spēkā stājušos likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu” vērtē kā brāķi un uzstāj uz vairākiem būtiskiem likuma grozījumiem. LTRK iesniegtie priekšlikumi paredz normas, kas ļautu darba devējiem prognozēt savas izmaksas, kā arī pakāpenisku minimālo VSAOI ieviešanu, to spēkā stāšanās termiņu pārceļot uz 2022.gada 1.jūliju. Savukārt līdz 2023.gada 1.jūlijam minimālo sociālo iemaksu objektam vajadzētu būt pusei no šā brīža noteiktajām iemaksām,“ likuma grozījumus skaidro LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš, uzsverot, ka minimālo VSAOI sistēma tika izstrādāta, neņemot vērā uzņēmēju ieteikumus.

Turklāt minimālo VSAOI modelis tika ieviests Covid-19 izplatības ierobežošanas krīzes laikā, kas rada nesamērīgi lielu slogu uzņēmumiem, kuriem jāspēj strādāt daļēji vai pilnībā ierobežotos apstākļos.

“24.septembrī notika pirmā FM paspārnē izveidotās minimālo VSAOI sistēmas izvērtēšanas darba grupas sēde, kuru pirms aptuveni diviem mēnešiem finanšu ministram rekomendēja izveidot Valsts prezidents Egils Levits. Darba grupas sanākšana bija visnotaļ formāla, līdz minimālo VSAOI sistēmas izvērtēšanai un koriģēšanai, kāds bija šīs darba grupas izveidošanas mērķis, tā arī nenonāca. Ceru, ka FM darba grupa nav izveidota tikai ķeksīša pēc, lai izpatiktu Valsts prezidentam, bet tās turpmākā darba rezultātā notiks likuma kļūdu labojumi, kuru sagaida Latvijas uzņēmēji,“ saka Endziņš.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) ir politiski neitrāla uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mikro, mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. Pēc biedru skaita LTRK ir lielākā uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies tuvu 6000 biedru – 3000 individuālie uzņēmumi un 3000 biedru no uzņēmēju biedrībām. LTRK individuālo biedru – uzņēmumu – apgrozījums 2020.gadā pārsniedza 17,8 miljardus eiro.

LTRK pārstāv savu biedru – uzņēmēju intereses valsts un pašvaldību institūcijās, cīnoties par labāku biznesa vidi, sniedz praktisku atbalstu biedriem, palīdzot celt uzņēmumu konkurētspēju, kā arī atrast jaunus sadarbības partnerus Latvijā un ārvalstīs.

LTRK ir pilntiesīga starptautiskā tirdzniecības un rūpniecības kameru tīklojuma – vairākus gadu simtus darbības pieredzi uzkrājušo un 20 miljonu visas pasaules uzņēmēju apvienojošo Eiropas Tirdzniecības un rūpniecības kameru asociācijas EuroChambres un Starptautiskās Tirdzniecības palātas (ICC) – biedre. Biedrība ir viena no vecākajām Latvijas nevaldības organizācijām – tā darbojas jau 80.gadu.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu