Tehnoloģija un psiholoģija • IR.lv

Tehnoloģija un psiholoģija

Iveta un Raitis Dambergi, SIA Virte Tehnoloģijas direktore un līdzīpašnieks. Foto — Andris Vanadziņš
Andris Vanadziņš

Tagad SIA Virte Tehnoloģijas līdzīpašnieks Raitis Dambergs, piedaloties starptautiskās nozares izstādēs ārvalstīs, jūtas gluži kā Limbažu veikalā ienācis. Jāsveicinās un jāaprunājas ar gandrīz katru otro. Latviešu varējumu Eiropas kolēģi zina un novērtē

Viss sākās pirms 16 gadiem, kad kādā Rīgas ēdnīcā Raitis satika vēl vienu limbažnieku Kasparu Mežapuķi un abi vienojās sākt attīrīšanas iekārtu biznesu. Pirmais gads optimismu neviesa, taču nākamajā parādījās cerību stariņi. Tagad Virte Tehnoloģijas apgrozījums stundā ir līdzvērtīgs visa pirmā darbības gada apgrozījumam.

Uzņēmuma teritorija Limbažos ir gluži kā veikala skatlogs. Uzreiz redzams, kas piedāvājumā — attīrīšanas iekārtas, septiķi, milzu rezervuāri, baseini, tvertnes. Tā ir Virtes ikdiena, taču ik pa laikam uzņēmums saņem no dažādām pasaules malām nākušus, nereti komercnoslēpuma plīvurā rūpīgi ietītus pasūtījumus, kas droši saucami par nākotnes produktiem. 

«Sadarbojamies ar Rīgas Tehniskās universitātes zinātniekiem, kuri veic aprēķinus, pētām jaunākās tendences tehnoloģijās un palīdzam izstrādāt lietas, kas ražošanā nonāks varbūt pēc 5—10 gadiem. Piemēram, Roboid mēģina uztaisīt ēdienu gatavošanas robotu, un mēs esam iesaistīti. Ir bijis pasūtījums no ASV kosmosa izpētes centra,» skaidro Raitis. Un, konspiratīvi pieklusinot balsi, ar gandrīz nopietnu sejas izteiksmi piebilst: «Esam taisījuši kaut ko vienam vīram, kuram pieder lielākā laiva pasaulē. Uzvārdu nezinu. Jā, un arī astoņkārtējam F-1 čempionam, neatceros kuram.» 

Nestandarta pasūtījumi peļņu gan nenesot, taču ir lielisks kvalifikācijas treniņš, jo, lai tos «paceltu», jāapgūst jaunas tehnoloģijas, prasmes, kas ļauj strādāt elastīgāk, racionālāk un būt kādu sprīdi priekšā konkurentiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu