Laba vai slikta? • IR.lv

Laba vai slikta?

Ilustrācija — Shutterstock
Dirks Kurbjuveits, © Der Spiegel

Pēc 26. septembra vēlēšanām Vācijā kancleres pilnvaras noliks Angela Merkele, kas šajā amatā nostrādājusi 16 gadus. Tas bija raibs periods, kad dažādas krīzes sekoja cita citai. Merkeles intelekts bija izšķirošs instruments šo problēmu apzināšanā, taču risinājumu gan varēja vēlēties labāku

Angelas Merkeles ēra bijusi vēl iepriekš neredzētu ķezu laiks. Dažu krīžu tuvošanās pirms tam nebija pamanāma, tieši tāpēc tās mūs pārsteidza īpaši neganti. To var teikt gan par finanšu krīzi, gan eirovalūtas krīzi, kā arī par pandēmiju un klimata izmaiņām. Jā, bija nojausma, ka kaut kas nelāgs briest, bet līdz galam to apzinājās tikai eksperti un zinātnieki. 

Bet mūs — visus pārējos — pārņēma neziņa, pat bailes. Kā tas skars manu dzīvi? Vai es zaudēšu darbu un ieguldījumus? Vai es saslimšu un pat nomiršu?

Tieši tāpēc Merkele izskatījās gluži kā dieva dāvana. Savā iepriekšējā karjerā viņa bija zinātniece, kas darbojas ar tabulām un līknēm. Viņa ir ārkārtīgi inteliģenta un racionāla. Negaidītas ķezas viņu nebiedē, jo pati spēj atšķetināt to patieso dabu un izprast faktus. 

Vai tas nozīmē, ka Merkele bija labākā kanclere, kurai kopš 2005. gada bijis jātiek galā ar tādām krīzēm un katastrofām, kādas Vācija nebija piedzīvojusi kopš Otrā pasaules kara? Tiklīdz Vācijas parlaments ievēlēs viņas pēcteci, Merkele noliks savas pilnvaras, un pēc 31 politikā pavadīta gada dosies pensijā (vismaz pagaidām). 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu