Vīzija — izmainīt pasauli • IR.lv

Vīzija — izmainīt pasauli

Viens no Printify dibinātājiem un līdzīpašniekiem Jānis Berdigans: «Ražošana pēc pieprasījuma būs nākotne, tā kļūs par aizvien lielāku daļu no visas ražošanas īpatsvara.» Foto — Kristīne Madjare
Pauls Raudseps

Jānis Berdigans atklāj, kādi slaveni uzņēmumi ieguldījuši 45 miljonus dolāru viņa vadītajā Printify

Kad domājam par Latvijas tautsaimniecību, parasti nāk prātā meži, lauki, ostas. Taču, ja būtu jānosauc biznesa niša, kurā Latvijai ir ne tikai viens, bet pat veseli divi pasaules līmeņa uzņēmumi, diezin vai vidējais valsts iedzīvotājs uzreiz iedomātos teikt «apdruka pēc pieprasījuma». Ievadiet Google meklētājā frāzi print on demand, un labāko piedāvājumu galvgalī atradīsit divus Latvijā sakņotus uzņēmumus — Printful un Printify. Abiem svarīgākais tirgus ir ASV, bet galvenais birojs un vadība atrodas Rīgā.

Abi piedāvā klientiem iespēju ar attēliem vai tekstiem apdrukāt plašu priekšmetu klāstu, no krekliem līdz mobilo telefonu vāciņiem un krūzēm, savieno šīs ražošanas iespējas ar uzņēmēju e-veikaliem un vēl arī gatavo produkciju piegādā pircējiem. Printful pats veic drukas darbus, un tam jau ir astoņas ražotnes ASV, Latvijā, Spānijā, Kanādā un Meksikā. Printify savukārt saved kopā ražotājus un tirgotājus, bet pats ar drukāšanu nenodarbojas.

Abi uzņēmumi arī piesaistījuši lielu investoru interesi. Maija beigās ASV investīciju fonds Bregal Sagemount ieguldīja 130 miljonus dolāru (106 miljonus eiro) un padarīja Printful par pirmo Latvijas «vienradzi» — jaunuzņēmumu, kura kopējā vērtība pārsniedz vienu miljardu ASV dolāru.

Tagad, septembra sākumā, pienākusi Printify kārta. Ekskluzīvā sarunā ar Ir viens no Printify dibinātājiem un līdzīpašniekiem Jānis Berdigans atklāj, kādas apjomīgas investīcijas piesaistījis uzņēmums un kādi ir viņa mērķi — gan uzņēmumam, gan Latvijas biznesa videi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu