Partiju burbuļu bums • IR.lv

Partiju burbuļu bums

Aivars Ozoliņš

Vīruss būs ietekmīgāks par antivakseru partijām un politiku

Aizvadīto divu nedēļu laikā tapušas trīs jaunas partijas. Tomēr nav vērts ne sapriecāties, ne uztraukties, ka šādā tempā visi pilsoņi drīz būs kādas partijas biedri. Partijai jābūt dibinātai vismaz gadu pirms Saeimas vēlēšanām, lai varētu tajās piedalīties, bet vēlēšanām jānotiek nākamgad 1. oktobrī. Tāpēc pašreizējais partiju radīšanas bums drīz noplaks.

14. augustā Andrejsalā ar dziedāšanu un lamāšanos pasludināja Aināra Šlesera piekto partiju Latvija pirmajā vietā. 28. augustā Vjačeslavs Dombrovskis klusiņām nodibināja partiju Republika. Dienu vēlāk tiešsaistē feisbukā un jūtūbā ikviens varēja neskatīties, kā top Boikota partija.

Šīs trīs vēl nav reģistrētas, tāpēc Uzņēmumu reģistra sarakstā joprojām ir tikai 79 partijas. Daudzas no tām veģetē tiesiskas klīniskās nāves stāvoklī, tomēr sarakstā joprojām ir veselas trīs, kuru priekšsēdētājs ir bijis Šlesers. Turpinās LPP/LC likvidācijas un Par labu Latviju «darbības izbeigšanas uz tiesas lēmuma pamata» process. Taču viņa priekšpēdējā partija Vienoti Latvijai arvien ir dzīva vismaz uz papīra. Kad UR reģistrēs arī nupat nodibināto, Šlesers kļūs par veselu četru reģistrētu partiju bijušo vai esošo vadoni.

Žēl, protams, ka nedzima brāļu Ģirģenu partija, kas būtu radikāli cēlusi ģimeņu lomu Latvijas politikā. Sandi un Kasparu savā partijā ar savu bijušo Saskaņas biedreni Eviju Papuli galu galā apvienoja Dombrovskis. Nav gluži «zvaigžņu komanda», un var arī vaicāt, vai uz daļu Saskaņas elektorāta pretendējošās partijas nosaukums nav tēmēts nostalģētājiem pēc padomju laikiem, kad Latvija bija viena no piecpadsmit «brālīgajām republikām».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu