Vīrusa vētrā • IR.lv

Vīrusa vētrā

2
Trīs mēnešus pēc Covid-19 pārslimošanas Danielam Simsonam izkrita mati. Foto — Ieva Salmane
Ieva Puķe

Jauni un tomēr slimības smagi skarti — pat ja Covid-19 sākumā nav licies nekas nopietns. Ne tikai elpošanas traucējumi, bet arī zudusi garša, oža, izkrituši mati — «garā Covid» pieredzes stāsti atklāj, ka sērga ir bīstama arī stiprajiem

Daniels Simsons (21) uz tikšanos Vecrīgā atskrien pēc darba. Jaunākais datu analītiķis uzņēmumā Printful, Rīgas Ekonomikas augstskolas 2. kursa students, skūtā galva un mazā bārdiņa intelektuāļa tēlā labi iederas. Kurš būtu domājis, ka viņa frizūras dizainers ir… Covid-19. «Pirmo pozitīvo testu saņēmu 31. janvārī,» Daniels saka. «Grūti pateikt, kā inficējos. Iespējams, no mātes, viņa ir zobārste. Mēs visi pārējie ģimenē visu darījām attālināti, viņa vienīgā joprojām strādāja. Slimojām visi četri. Man vienīgajam bija kaut kas tiešām nopietns.»

Un kur palika Puškins?

Četras piecas dienas temperatūra turējusies virs 40 grādiem, kopumā Daniels gultā pavadīja pusotru nedēļu. Ar plaušām nekas slikts nenotika. Arī oža un garša pazuda tikai uz neilgu brīdi. «Bet bija problēmas ar zarnām, es vairs nevaru ēst neko treknu,» viņš atklāj. «Tomēr lielākās Covid-19 paliekas ir uz manas galvas. Vai, tieši otrādi, vairs nav.» 

Pirms slimības Daniela atpazīstamības zīme bija čirkainie, mežonīgie mati. Vecmāmiņa saukusi par Puškinu. Ziemā, kad frizētavas bija slēgtas, puisis cekulu bija «atlaidis» kā vēl nekad. «Mati izkrita 3—3,5 mēnešus pēc Covid-19 pārslimošanas. Pamanīju, ka dušā, izejot ar pirkstiem caur matiem, uz plaukstas paliek daudz, daudz vairāk nekā ierasts. 21 gada vecumā tā vēl nemēdz būt. Aizgāju pie ārsta, man skaidroja, ka tas ir normāls Covid-19 blakusefekts. Ieteica uztaisīt asins analīzes, izrakstīja visādus šampūnus, tabletes, ampulas.» 

Daniels izpētīja pusmūža plikpaurības apstādināšanai domāto medikamentu cenas un izlēma, ka necentīsies matus glābt. «Kā maija beigās nodzinu matus, tā vairs neesmu mēģinājis ataudzēt. Tagad esmu šāds. Sāku audzēt bārdu, tā, paldies dievam, aug normāli.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu