Triljona dolāru ilūzija • IR.lv

Triljona dolāru ilūzija

No valsts bēgošie afgāņi dienu pēc Kabulas ieņemšanas sakāpuši uz pārpildītas pasažieru lidmašīnas. Foto — Scanpix
Kristofs Reiters, © Der Spiegel

Jau iepriekš paredzamā Rietumu misijas izgāšanās Afganistānā

Jau jūlija sākumā, tas ir, pirms pēdējo dienu lielā satricinājuma Afganistānā, Taliban bija aplencis Kabulu. Īpaši tuvu galvaspilsētai islāmistu kaujinieki bija pie Kargas ūdenskrātuves, kas ir populāra atpūtas vieta pilsētas rietumu nomalē. Ļaudis tur stāstīja, ka talibi esot sapulcējušies ciemos aiz tuvējiem kalniem. Un sprieda, ka tieši ūdenskrātuves krastā esošais atrakciju parks ir pēdējā frontes līnija.

Taču pa dienu ģimenes ar bērniem aizvien vizinājās atrakcijās, apmeklēja restorānus un sēdās kājminamās laivās gulbju formā. Koka paviljonā uz pikniku bija apsēdusies pat sešu vīru specvienība. Viens no viņiem dežurēja pie bruņotā Humvee džipa ieročiem, kamēr pārējie pīpēja ūdenspīpes un dzēra krāsainas limonādes.

Nākamajā dienā pēc parka apmeklējuma es tikos ar vienu no Taliban vadošajiem komandieriem Kabulā. Viņš mani uzņēma necilā birojā pilsētas centrā. Kad pajautāju, cik tālu talibiem būs jāiet, lai sasniegtu ezera krastu, viņš atbildēja: «Ne pārāk tālu.» Viņš šķita pilnīgi mierīgs, gludi skūts baiļu emisārs. «Galu galā viņi jau ir šeit. Viņi ir apsargi restorānos, atrakciju operatori, apkopēji. Kad pienāks īstais brīdis, šī vieta būs pilna ar Taliban

Sešas nedēļas pēc mūsu tikšanās, tas ir, augusta vidū, šis pats vīrs desmit miesassargu pavadībā un kopā ar citiem komandieriem, kas bija atbildīgi par Kabulas ieņemšanu, devās uz Afganistānas prezidenta pili. Viņš tiešām nebija melojis par to, ka viņa vīri jau ir iefiltrējušies parkā pie ūdenskrātuves. Tajā pašā laikā viņš nebija pieminējis, ka talibi atrodas arī pilsētas sirdī.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu