Kā rodas muzikālā dzirksts • IR.lv

Kā rodas muzikālā dzirksts

Matīss Čudars. Foto — Kristīne Madjare
Alise Zita Zeidaka

Komponists un džeza ģitārists Matīss Čudars (30), aizvadījis koncertiem un pirmatskaņojumiem piepildītu vasaru, dodas uz Jeila Universitāti studēt kompozīciju un veldzēt slāpes

Šķiet, Matīss zina, ko grib. Šāda sajūta rodas, pirms sarunas vērojot, kā viņš pozē fotogrāfei. Tiklīdz viņa palūdz citādi novietot rokas, tās kustas kā pa neredzamām, drusku līkločotām rotaļu vilcieniņa sliedēm, līdz nonāk pareizajā vietā. Bet acu skatiens paliek nemainīgs — dzidrs, silts un mazliet melanholisks. Ar viņu runāties ir tik viegli, ka šķiet — arī saruna uzķērusi sliedes, pa kurām vienkārši plūst. Bet varbūt tā ir neticami nepiespiestā, draudzīgā atmosfēra, ko Matīss rada.

Dienā, kad tiekamies, viņš stāv krustcelēs — nepilnu divu nedēļu laikā jāpabeidz iesāktie projekti Latvijā un jāsagatavojas dzīvei Amerikā. Tūdaļ Matīss sāks kompozīcijas studijas prestižajā Jeila Universitātē. 30. augustā viņš lidos pāri okeānam, bet neilgi pirms aizbraukšanas novāks darbu ražu.

22. augustā Latgales vēstniecībā Gors festivālā LNSO Vasarnīca savu pirmatskaņojumu piedzīvoja Matīsa opuss biezi plāni, bet 29. augustā mākslas centrā Zuzeum kamerorķestra Sinfonietta Rīga koncertu ciklā Vasaras vakara kamermūzika vijolniece Marta Spārniņa pirmatskaņos Matīsa radīto skaņdarbu vijolei Still. Tajā pašā dienā Matīss ar kompozīcijām un improvizācijām uzstāsies Balvu kamermūzikas festivālā kopā ar klavesīnisti Ievu Salieti. Savukārt rudenī dienasgaismu piedzīvos soloskaņdarbs, ko komponists patlaban raksta pianistam Reinim Zariņam.

Talantīgā mūziķa darba lauks ir plašs — viņš rada mūziku orķestrim, sadarbojas ar koriem, uzstājas gan kā solists, gan spēlējot dažādos džeza sastāvos, to skaitā trio Auziņš. Čudars. Arutyunyan un Matīsa Čudara Trio, bijis mūziķu apvienības Nepāriet dalībnieks un spēlējis psihedēliskā roka grupā Spāre. Matīss ir Liepājas teātra izrādes Dēmōns komponists un izrādes laikā laikmetīgās džeza mūzikas trio Auziņš. Čudars. Arutyunyan sastāvā atrodas uz skatuves. Kopā ar Jāni Šipkēvicu junioru jeb Shipsea un Kasparu Kurdeko radījis mūziku baletam (Ne)stāsti man pasakas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu