Būs Hamlets un drošība • IR.lv

Būs Hamlets un drošība

Egils Siliņš. Foto — Ieva Salmane
Anda Burve-Rozīte

Latvijas Nacionālās operas vadītājs Egils Siliņš jaunās sezonas repertuāru veidojis, dodot lielas iespējas vietējiem māksliniekiem

Augusta vidū nodziedājis Votāna lomu Vāgnera koncertiestudējumā Cēsu Mākslas festivālā, latviešu slavenais basbaritons, kurš tieši pirms pandēmijas kļuva par Latvijas Nacionālās operas vadītāju, ir atpakaļ pie vadības grožiem. Jaunajai sezonai jāsākas, par spīti vīrusa izaicinājumiem, un Siliņš kopā ar savu komandu tai ir gatavs. 

Rīgas operā jau 10. septembrī gaidāma Vojceha Kilara un Kšištofa Pastora baleta Drakula pirmizrāde, ar ko tiks sākta sezona. Opermīļiem 26. septembrī būs iespēja novērtēt Džuzepes Verdi ģimenes drāmas Simons Bokanegra jauniestudējumu, bet pašā septembra nogalē palūkoties uz pandēmiju no mākslas skatpunkta — jauna baleta Divi metri perspektīvas, ko veidojuši Latvijas horeogrāfi. Savukārt 31. oktobrī Rīgas opera atklās «jautru drāmu pieaugušajiem» — Rosīni Pelnrušķīti. Lielākā sezonas intriga, iespējams, Jāņa Kalniņa opera Hamlets janvārī. 

Siliņš intervijā stāsta, kā saspringtajos apstākļos jūtas mūziķi, kā grasās līdzsvarot vietējo un starptautiski pazīstamo mākslinieku klāstu, un vai ir apvainojies uz likteni, ka tieši viņam gadījās operu sākt vadīt 2019. gada novembrī, neilgi pirms iecerēm (uz laiku!) svītru pārvilka Covid-19.

Kā augustā jūtas operas kolektīvs — jaunajai sezonai esat priecīgi gatavi vai bažīgi gatavi?
Covid-19 vārds jau 14 mēnešus skan ikdienā, un droši vien daudziem to nemaz vairs negribas dzirdēt. Taču dzīve iet tālāk, mums jāpiemērojas situācijai un jāveic labākais, ko varam. Mūsu programmā ir gan izrādes vakcinētiem skatītājiem, gan skatītājiem ar testu — atšķiras zāles piepildījums. Ja nāk pilnībā vakcinēti, varam pārdot visu zāli. Savukārt ar testiem piepildījums būs aptuveni 30%. Jo jāievēro distancēšanās: divas brīvas sēdvietas sānos, priekšā un aizmugurē — divi metri.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu