Turp, kur ved 10. tramvajs • IR.lv

Turp, kur ved 10. tramvajs

1
Skats no Katlakalna uz Ķengaragu. Foto — Dina Preisa
Dina Preisa

Bišumuižas kungu māja, šaursliežu dzelzceļš kūdras purvā, atjaunotā Rāmavas Depkina muiža un parks, fotosesija pamestā autobusā un Romas Panteona līdziniece — Katlakalna baznīca. To visu piedāvā pārgājiens Rīgas pievārtē

Lūk, ideja mazam pierīgas pārgājienam darbdienas vakarā: sēdies 10. tramvajā, brauc uz galapunktu Bišumuižā un izstaigā apļveida maršrutu no Jēkaba augstienes cauri Baložu purvam līdz pat Daugavai Katlakalnā! Koši iespaidi tikai četrās stundās.

Astoņpadsmitā gadsimta vidū smilšainajos pauguros netālu no Katlakalna dzirnavām tika iekārtota neliela muižiņa. Gadsimtu vēlāk tika uzbūvēta arī pašreizējā klasicisma stila muižas kungu māja, savukārt vecā dzirnavu ēka — pārbūvēta par eļļas fabriku. Bet zemesgabalā pie Bauskas ceļa — uzcelta lenšu fabrika. Visus šos īpašumus Jēkaba augstienē kopā sāka dēvēt par Bišumuižu, bet agrāk lietoto vietvārdu «Katlakalns» attiecināja uz arvien mazāku teritoriju. 1828. gadā Bišumuiža pirmo reizi parādījās Rīgas plānā kā pilsētas daļa.

Vulkāns un šūpuļzirdziņi

Ar to muižas transformācijas nebeidzās. 19. gadsimta beigās eļļas fabriku Katlakalna dzirnavu gruntsgabalā nopirka agrākais Līgatnes papīrfabrikas tehniskais direktors, uzcēla jaunus fabrikas korpusus un atvēra papīrfabriku arī Bišumuižā. Bet pagājušā gadsimta sākumā tai līdzās tapa vēl viena slavena rūpnīca — sērkociņu fabrika Vulkāns. 

Pēckara gados tās vietā, Bauskas ielā 143, ekspluatācijā nodots kokapstrādes finiera rūpnīcas Furniers radiofutrāļu cehs. Tieši tur dzima tādas leģendas kā VEF Radio, Rapsodija un Rigonda-Mono. Bet 1972. gadā uzņēmums ar zīmīgo nosaukumu Troja šeit sāka ražot bērnu šūpuļzirdziņus, ko pazīstam vēl šobaltdien.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu