Kurjers ar orhideju • IR.lv

Kurjers ar orhideju

No kreisās: Alise Zariņa, Liene Linde, Marta Elīna Martinsone. Foto — Reinis Inkēns
Marija Leskavniece

Trīs draudzenes kinorežisores Marta Elīna Martinsone, Liene Linde un Alise Zariņa stāsta par šaubām, draudzību, kas dzēš profesijas vientulību, un idejām, kas nepaliek tikai prātā. Augusta beigās kinoteātros nonāks Martas pusaudžu komēdija Tizlenes, bet Liene un Alise jau strādā pie jauniem darbiem

Viņas spēj talantīgi atainot savu laiku. Sīkām un šķietami nenozīmīgām savas paaudzes problēmām piešķirt vispārcilvēcīgu mērogu, turklāt nezaudējot formas vieglumu. Tomēr viņu veikumu būtu gan pārspīlēti, gan negodīgi pret katru kā individuālu mākslinieci pārlieku novienādot. Latvijas kino ainavu Marta Elīna, Alise un Liene papildinājušas ar spilgtiem vēstījumiem par to, kā ir būt sievietei mūsdienās. 

Lienes Lindes īsfilma Septiņas neveikla seksa reizes, ar ko viņa absolvēja Latvijas Kultūras akadēmiju, bija drosmīgs stāsts par nebūt ne ideālu mīlestību un attiecību pārpratumiem. Savukārt kopā ar režisoru Armandu Začu uzņemtā dokumentālā filma Klātbūtne jūtīgi iemūžināja tikpat sarežģīto, bet reizē gandrīz sakrālo gaidību laiku, sekojot līdzi četru sieviešu pieredzei. Šobrīd Liene strādā pie pirmās pilnmetrāžas spēlfilmas Zelta punkts un kopā ar Alisi un Aneti Konsti raksta scenāriju seriālam Asistente. 

Alises Zariņas filmai Blakus, kas izseko viena pāra attiecībām cauri trīs Jāņu svinībām, pēc iznākšanas uz ekrāniem publicists Ilmārs Šlāpins pareģoja kļūšanu par tikpat obligātu vasaras saulgriežu sastāvdaļu kā Limuzīns Jāņu nakts krāsā. Tās scenāriju Alise rakstīja kopā ar Martu un par to saņēma Lielo Kristapu. Arī šo stāstu skatītāji ieraudzīja vispirms caur sievietes — galvenās varones Luīzes — prizmu. 

Šobrīd Alise strādā pie savas otrās pilnmetrāžas filmas Nospiedumi scenārija, bet rudenī būs skatāma dokumentāla īsfilma par sievietes attiecībām ar savu ķermeni SavĀdā. Savukārt Alises Kultūras akadēmijā tapusī filma Divas strīpiņas par joprojām ārkārtīgi sensitīvo abortu tēmu saņēma Lielo Kristapu kā labākā studentu filma. Tāpat kā savulaik Lienes filmas Četri mielasti un Septiņas neveikla seksa reizes, kā arī Martas diplomdarbs Viesturs Kairišs iznāk no meža.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu