Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

ES vismaz vienu vakcīnas devu pret Covid-19 saņēmuši 70% iedzīvotāju, bet 57% ir pilnībā vakcinējušies, ziņo Eiropas Komisija. Dažādās ES dalībvalstīs vakcinācijas skaitļi ir stipri atšķirīgi. Piemēram, Rumānijā tikai 31,1% pieaugušo ir saņēmuši vismaz vienu vakcīnas devu, bet Dānijā — gandrīz 84%. Latvijā — 44%. Attēlā: 4. jūnijā poti saņem Dānijas premjerministre Mete Frederiksena. Foto — Scanpix

Lietuvai ar Baltkrieviju nepieciešama fiziska robeža, pirmdien paziņoja ES iekšlietu komisāre Ilva Jūhansone, kas bija ieradusies vizītē Viļņā. Notiekošo viņa nosauca par Aleksandra Lukašenko režīma provokāciju un solīja Lietuvai ES finansiālu atbalstu. Lai aizturētu migrantus, Lietuva pie robežas ar Baltkrieviju plāno uzbūvēt četrus metrus augstu stiepļu žogu, kas izmaksās 152 miljonus eiro. Nelegālo migrantu uzturēšanās vietas Lietuvas pierobežā ir pārpildītas — pagājušajā nedēļā tajās atradās ap 2000 migrantu. Kopš gada sākuma nelegālo migrantu skaits pārsniedzis 3500.

Kijevā pazudušais baltkrievu aktīvists Vitālijs Šišovs atrasts pakārts parkā, otrdien paziņoja Ukrainas policija. Policija sākusi notikušā izmeklēšanu. 26 gadus vecais Šišovs vadīja nevalstisko organizāciju Baltkrievu nams Ukrainā, kas sniedz palīdzību baltkrieviem, kuri aizbēguši no represijām savā valstī. Organizācija pirmdien paziņoja, ka Šišovs no rīta devies skriet un tā arī nav atgriezies. Šišova draugi stāstīja, ka pēdējā laikā viņš ticis izsekots. Baltkrievu nams Ukrainā Šišova nāvē vaino Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko režīmu.


Polijas vēstniecība Japānā Baltkrievijas sprinterei Kristinai Cimanouskai pirmdien izsniedza vīzu. Viņa pieprasījusi politisko patvērumu pēc centieniem viņu aizsūtīt atpakaļ uz dzimteni par delegācijas vadības kritiku. Starptautiskā Olimpiskā komiteja sākusi oficiālu izmeklēšanu par notikušo ar Baltkrievijas olimpiskās izlases dalībnieci.

Igaunijas valdība pagājušajā nedēļā nolēma no 2. augusta atjaunot prasību par obligātu sejas masku valkāšanu sabiedriskajā transportā, bet no 9. augusta noteikt stingrākus pasākumu dalībnieku pieļaujamā skaita ierobežojumus. Igaunijas Veselības departaments prognozē, ka septembrī ar Covid-19 inficēto skaits varētu būt līdz pat 2500 dienā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu