Tiesa otrā grāvī • IR.lv

Tiesa otrā grāvī

3
Monvīds Zelčs. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Aivars Ozoliņš

Prokuratūra iesniegs protestu par attaisnojošo spriedumu digitālās televīzijas lietā, pieļauj prokurors Monvīds Zelčs: «Nav citu iespēju, kā rīkoties»

Pagājušonedēļ notika negaidīts pavērsiens jau 14 gadus tiesā esošajā digitālās televīzijas krimināllietā. Rīgas apgabaltiesa, kas otrreiz skatīja lietu apelācijas kārtībā, 12. jūlijā atzina par nevainīgiem visus apsūdzētos. Tiesneses Aina Nicmane, Iveta Brimerberga un Daiga Kalniņa nosprieda, ka apsūdzēto izdarītajā neesot noziedzīga nodarījuma sastāva.

Šāds lēmums bija negaidīts arī tāpēc, ka šī pati tiesa, kaut arī citā sastāvā, pirms tam divas reizes — 2015. gadā, kad izskatīja lietu pirmajā instancē, un 2018. gadā, kad pirmoreiz skatīja to apelācijas kārtībā (tiesas sastāva priekšgalā bija pašreizējais ģenerālprokurors, tolaik Rīgas apgabaltiesas tiesnesis Juris Stukāns) — bija secinājusi, ka noziegums ir noticis, un piespriedusi vairākiem apsūdzētajiem reālu brīvības atņemšanu.

Lietas prokurors Monvīds Zelčs uzreiz pēc sprieduma pagājušo pirmdien nodēvēja to par «dīvainu» un «tendenciozu». 16. jūlijā runājām tiešsaistē par šo spriedumu un arī par otro digitālo lietu, kuru nupat sākusi izskatīt tiesa.

Prokurors paskaidroja, kāpēc nevar piekrist apelācijas tiesas spriedumam, kaut arī vēl nav redzējis tā pilno tekstu ar tiesnešu argumentāciju. (Pilno spriedumu tiesa publicēšot 26. jūlijā.)

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu