Rīcības algoritms • IR.lv

Rīcības algoritms

1
Guntis Pujāts. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Aivars Ozoliņš

Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts: Ir trīs līmeņu plāns gadījumam, ja Latvijā sāktos nelegālās imigrācijas krīze kā Lietuvā

Maija beigās Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko pavēstīja, ka Baltkrievija līdz šim bremzējusi narkotiku un migrantu plūsmu pāri robežai ar Lietuvu, taču turpmāk lietuviešiem nākšoties «pašiem ķerstīt migrantus». Pagājušonedēļ viņš atkārtoja: «Mēs nevienu neapstādināsim.» Un katru dienu pāri robežai Lietuvā nelegāli ierodas vairāk nekā simts imigrantu. Lietuvas valdība 2. jūlijā izsludināja valsts mēroga ārkārtējo situāciju un ir sākusi būvēt dzeloņstiepļu nožogojumu uz 679 kilometru garās robežas ar kaimiņvalsti.

8. jūlijā tiešsaistē sarunājos ar Valsts robežsardzes priekšnieku Gunti Pujātu, lai uzzinātu, vai līdzīga krīze ir gaidāma arī uz Latvijas robežas ar Baltkrieviju un kā mūsu robežsargi gatavojas šādam iespējamajam pavērsienam.

Pujāts atbildi sāk ar statistiku — jūnijā Lietuvā pāri robežai nelegāli ieradās kopumā 473 imigranti, bet jūlija pirmajās septiņās dienās vien jau 849. «Uz šī fona situācija uz Latvijas robežas ir pietiekami stabila un mierīga,» viņš teic. «Ir bijuši trīs gadījumi, ko mēs esam fiksējuši uz Baltkrievijas robežas.» Divos gadījumos pārkāpēji aizturēti, trešajā varētu būt nostrādājusi Eiropas kopējā drošības sistēma, un tie, iespējams, aizturēti uz Lietuvas un Polijas robežas.

Taču Robežsardzes priekšnieks piebilst, ka esot «diezgan lielas bažas», ka šī salīdzinoši mierīgā situācija varētu mainīties un «mēs arī varam tikt ierauti tādā nelegālās imigrācijas vilnī».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu