Miljardieris un viņa tumšā impērija • IR.lv

Miljardieris un viņa tumšā impērija

1
Telegram izveidotājs un vadītājs Pāvels Durovs. Foto — Der Spiegel
Kristina Kebele, Makss Hopenšteds un Marsels Rozenbahs, © Der Spiegel

Telegram ir viena no pasaulē populārākajām interneta tērzētavām un, iespējams, arī visbīstamākā. Šīs platformas saturs tiek maz uzraudzīts, tāpēc to iecienījuši likumpārkāpēji un teroristi. Kas īsti ir Telegram izveidotājs?

Pāvels Durovs nometis kreklu un apsēdies lotosa pozā uz viesnīcas jumta, fonā plešas Dubaijas panorāma. Šis Instagram attēls, kas līdzinās tūkstošiem citu influenceriem piestāvošu pašportretu, ir rets ieskats tajā, kā dzīvo viens no pasaulē bagātākajiem un ietekmīgākajiem interneta uzņēmējiem. Daži 28 gadus veco vīrieti mēdz saukt par «Krievijas Zakerbergu», jo 2006. gadā viņš izveidoja Facebook klonu Krievijā — VKontakte. Taču daudz nozīmīgāka ir viņa pēdējā investīcija: Telegram, kuru var uzskatīt par pasaulē bīstamāko ziņapmaiņas lietotni.

Par šo krievu miljardieri, kuru uzskata par bagātāko personu viņa pastāvīgajā mājvietā Dubaijā, zināms maz. Un tas, ko viņš saka publiski, bieži izklausās mulsinoši. «Ārējā pasaule ir iekšējās [pasaules] atspoguļojums,» viņš uzrakstījis zem sava Instagram fotoattēla. 

Durova radītā lietotne ir nozīmīga globāla spēlētāja, jo visā pasaulē tā lejupielādēta 570 miljonos viedtālruņu. Tā kļuvusi īpaši populāra kopš koronavīrusa pandēmijas sākuma, un šī virtuālā tērzētava tiek uzskatīta par vienu no retajām sakaru platformām, kas spēj turēties līdzi Silīcija ielejas produktiem. Šogad miljoniem lietotāju, kas nolēma pamest WhatsApp, pārgāja tieši uz Telegram.

Taču Telegram nav vienkāršs WhatsApp līdzinieks ar citām saknēm. Šis pakalpojums reklamē sevi kā platformu, kurai nespēj piekļūt varas iestādes un kurā ikviens var rakstīt un apgalvot, ko vien vēlas. Tas pievilinājis dažādu sazvērestības teoriju piekritējus, piemēram, Vācijas koronavīrusa noliedzēju kustību Querdenker, labējā spārna ekstrēmistus, narkotiku tirgoņus un krāpniekus. Nav jāvelta daudz laika, lai, piemēram, Telegram kanālos atrastu «novācamo personu sarakstu», kurā uzskaitīti Vācijas parlamenta deputāti. Dokumentu viltotāji piedāvā iegādāties viltotas Covid-19 vakcinācijas apliecības, bet dīleri tirgo visu veidu apreibinošas vielas. Būtībā noziegumi tiek plānoti un veikti visu acu priekšā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu