Garlaicīgi nav nemaz • IR.lv

Garlaicīgi nav nemaz

Amanda Ziemele. Foto — Reinis Hofmanis
Anda Burve-Rozīte

Purvīša balvas ieguvējas Amandas Ziemeles darbi šovasar redzami Rīgā un Madonā, bet rudenī dosies uz Bāzeli. Panākumi ir laba lieta, bet viņa negrasās atteikties no svarīgākā — brīvības radīt, ko vēlas, nemeklējot «iederēšanos»

Šī gada 11. jūnijā, pēc tam, kad tika nosaukts Purvīša balvas 2021 laureāta vārds, māksliniece Amanda Ziemele ieminējās par lielu pārsteigumu, apsēdās un padzērās ūdeni. Latvijas Mākslas akadēmijas dārzā, kur notika balvas pasniegšanas ceremonija, bija izskanējis viņas vārds. Amanda saņēma Latvijas prestižāko balvu mākslā par 2019. gadā laikmetīgās mākslas centrā kim? notikušo izstādi Kvantu matu implanti. Viņas darbus kopā ar septiņu citu balvas nominantu — mākslinieku un mākslinieku apvienību — veikumiem līdz 8. augustam var apskatīt izstādē Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. 

Ziemele ir trīsdesmitgadniece, mākslas izglītību ieguvusi Latvijā un Vācijā. Viņas magnētiskie darbi — spilgti, lieli krāsu laukumi fantasmagoriskās formās — vizītkartē profesionāļiem aprakstīti šādi: interesē glezniecības formālās īpašības un tām pietuvinātais ideju un kontekstu lauks, telpai piesaistītas instalācijas, intervences un humors kā stratēģija. Ziemeles darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijā un vairākās privātkolekcijās Latvijā un ārzemēs.

Kādi ir Purvīša balvas ieguvējas nākotnes plāni, un vai viņa savus darbus redz pie sienas bankās un villās?

Jūsu darbs mākslā neparedz iešanu uz biroju deviņos no rīta un tamlīdzīgus nosacījumus, kas palīdz cilvēkiem sevi disciplinēt. Vai krīze tomēr brīvajā ikdienas darbā kaut ko mainījusi?
Ar pašdisciplīnu man nav bijis problēmu. Ņemot vērā, ka nestrādāju tikai radošo darbu, bet esmu arī pasniedzēja akadēmijā un kopā ar kolēģēm vadu nekomerciālās mākslas galeriju Low, krīzē veidojās izmainīta ikdiena. Izstāžu process apstājās, pārbīdījās, studiju process — citāds. Mani priecēja došanās uz darbnīcu, zinot, ka citur negaida, jo krīzē jau nevari būt nekur citur. Fiziski vari atrasties, kur vien gribi, — ieslēdz datoru un esi kur, vēlies. Iespējams, daļēji šīs virtuālās priekšrocības saglabāsies arī turpmāk, nebūs jāpārvietojas, nepārtraukti skrienot. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu