12 roku skaņdarbs dārza klavierēm • IR.lv

12 roku skaņdarbs dārza klavierēm

Raivis un Signe Bahšteini ar mazo Rotu pie mājas, kuras būvniecībā kā stāvbūves galvenais sienu pildījums izmantota kaņepju šķiedra. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Žurnālista un lauksaimniecības politikas eksperta Raivja Bahšteina ģimenes dārzā viss aug griezdamies bez lielas ravēšanas, laistīšanas un nekādas minerālmēslu kaisīšanas

Pasmaržo! Raivis man piedāvā dārza zemes pilnas plaukstas. «Smaržo pēc šķīstības un tīrības, vai ne?»

Mans pirmais pārsteigums bija tas, ka Raivja un Signes Bahšteinu izslavētais permakultūras dārzs atrodas tik tuvu Rīgai, Salaspils novadā. Savā prātā biju iedomājusies — jo tālāk no Rīgas, jo bioloģiskāka dzīve un saimniekošana. Raivis par to smejas: «Jo tālāk no Rīgas, jo vairāk plašo rapša un labības lauku, pesticīdu, herbicīdu un raundapa!» Bet šeit, klusā privātmāju rajonā meža tuvumā, vide ir tīra un daba dzīva. Krēslā vienlaikus dzirdamas griezes, lakstīgalas un dzeguzes balsis. Ap māju un dīķi rosās zalkši. Raivis uz ceļa sastapis brūno odzi — esot dikti skaista! Nē, paldies, es nodomāju.

Pavasaros no netālā purva nāk bariem krupju. Tie dodas pāri ciema ceļam un tālāk pa privāto piebraucamo ceļu uz Bahšteinu dīķi. Krupju mātītes stiepj uz muguras savus mazos vīriņus, ūdens viļņojas no mīlas izdarībām, un vēlāk viss dīķis izgreznots ar garām, melnām ikru pērļu virtenēm. Signei, kura pret abiniekiem jūt nepatiku, sākumā nebija viegli pierast pie ikgadējās krupju armijas invāzijas. 

Mans otrais pārsteigums — dārzs ir neliels, apmēram 600 kvadrātmetru laukumā, kas atbilst klasiskam mazdārziņa izmēram. Taču tajā pietiek vietas divām siltumnīcām un daudziem augiem, kas priecē acis ar ziediem un vēderu — ar svaigiem produktiem. «Audzējam tikai tik, cik pašiem nepieciešams vasaras sezonā. Un tikai to, kas mums garšo, ir rets vai neparasts. Negribējām ražot ziemas krājumus, visu piemājas zemi pārvērst par bezgalīgām kartupeļu un burkānu vagām. Tie ir produkti, ko varam iegādāties no bioloģiskajiem zemniekiem tiešās pirkšanas pulciņā,» stāsta Raivis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu