Graut, celt un spoguļot • IR.lv

Graut, celt un spoguļot

Artis Ostups. Foto — Lauris Aizupietis
Edīte Tišheizere

Manifesti top ne tikai tādēļ, lai mainītu pasauli, bet arī melanholijā un nogurumā, uzskata dzejnieks Artis Ostups. Nesen viņa redakcijā iznāca krājums Manifests. No futūrisma līdz mūsdienām

Pasaules vēsturē 20. gadsimts iebrāzās ar revolūcijām un lozungiem. Politikā un mākslā vecais tika ārdīts, bet jaunais, ja arī ne radīts, tad vismaz pasludināts un apsolīts. Tas bija vēsturiskā avangarda laiks — mākslas priekšpulks, tikpat agresīvs kā militārais termins, kas to apzīmēja, radīja īpašu žanru — manifestu, savas ticības apliecinājumu caur pārējā noliegumu. 

Apgādā Neputns iznācis pamatīgs sējums Manifests. No futūrisma līdz mūsdienām, ko sastādījis dzejnieks un literatūrzinātnieks Artis Ostups. 439 lappusēs izlasāmi 102 manifesti, ko radošie gari sarakstījuši 20. un 21. gadsimta laikā. Izlase sākas ar Filipo Tommāzo Marineti nākotnes mākslu pasludinošo Futūrisma dibināšanu un manifestu (1909), to noslēdz un vainago mūsu pašu Preiļu konceptuālisma manifests (2020), kas uzrakstīts kā… projekts Kultūrkapitāla fondam.

Izdevums parādījies tieši laikā, jo nule mākslinieki atkal nāk klajā ar manifestiem, kuri saviļņo ne tikai radošās aprindas, bet arī plašāku sabiedrību. Vai laiks apmetis cilpu? Par to runājam ar Ostupu. 

Kas īsti ir manifests kā žanrs? Vai ir kāds pats nozīmīgākais manifests 20. gadsimta mākslas vēsturē?
Var izmantot itāļu futūrista Filipo Tommāzo Marineti definīciju, ka manifesta galvenās īpašības ir vardarbība un precizitāte. Ko tas nozīmē? Vardarbība ir pret tradīciju, pagātnes mākslu un arī laikabiedru virzieniem mākslā. Precizitāte ir saistīta ar manifesta formu: tie ir īsi, ar konkrētu mērķi un vēstījumu, kas parasti tiek izteikts tēžu veidā. Tie ir programmatiski, agresīvi izteikumi. Taču tas vairāk attiecas uz 20. gadsimta pirmās puses avangarda mākslinieku tekstiem. Pēc Otrā pasaules kara manifestu stils mainās, tie kļūst melanholiski.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu