Brūkošā Amsterdama • IR.lv

Brūkošā Amsterdama

Kanālmalas mūra nostiprināšana ar tērauda lokšņu pāļiem vienā no vecākajiem Amsterdamas rajoniem Groenburgwal. Foto — The New York Times
Tomass Erdbrinks, © The New York Times News Service

Nākamos 20 gadus viena no gleznainākajām Eiropas pilsētām izskatīsies kā liels celtniecības laukums

Lietainā aprīļa vakarā Marlīsu Pinksterboru, Amsterdamā dzīvojošu rotaslietu dizaineri, izbiedēja skaļa rībēšana. «It kā sabruktu daļa ēkas,» viņa atceras. «Traki.»

Tobrīd jau bija pārāk tumšs, lai redzētu, kas īsti noticis, taču, nākamajā rītā atverot aizkarus, viņa redzēja, ka ir norobežota kanāla otrā pusē esošā iela. Tās vidū bija parādījies liels caurums, kurā iekritis arī antīks ielas laternas stabs. Zemes iebrukums bija daļēji aprijis arī iepirkšanās ratiņus. Ja tas būtu noticis dienā, «viegli varēja iekrist arī kāds cilvēks», saka dizainere.

Pēc šī incidenta Pinksterbora sāka raizēties par savu kanāla malā esošo māju, kas celta 17. gadsimtā. «Vai reiz pienāks diena, kad sagāzīsies arī tā?» viņa puspajokam, pusnopietni brīnījās, stāvot uz sena kanālmalas mūra, kas būvēts no ķieģeļiem un javas. Viņas mājvieta atrodas Groenburgwal — vienā no vecākajiem Amsterdamas rajoniem.

Šīs bailes pilnīgi noteikti nav pārspīlētas. Gleznaino kanālu un to malās būvēto 17. un 18. gadsimta namu pilsēta, kas ir populārs tūristu galamērķis, pamazām drūp. Mazajās ielās regulāri parādās zemes iegruvumi, un gandrīz pusei no 1700 tiltiem nepieciešams remonts. Ne velti tramvajiem bieži nepieciešams tos piesardzīgi šķērsot gliemeža lēnumā. Tagad, sākoties milzīgam kanālu sienu nostiprināšanas projektam, Amsterdama vairāk izskatās pēc liela celtniecības laukuma.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu