Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Nīderlandes pilsētā Roterdamā notikušajā Eirovīzijas dziesmu konkursā sestdien uzvarēja Itālijas rokgrupa Måneskin. Savā Instagram kontā grupa publicēja vecu foto, atgādinot, ka savu karjeru sākuši kā ielu muzikanti Romā. Latvijas pārstāve Samanta Tīna šāgada konkursā nekvalificējās finālam un pusfinālā saņēma vismazāk punktu no visiem dalībniekiem. Foto — Scanpix


Svētdien pēc Ryanair pasažieru lidmašīnas, kas bija ceļā no Atēnām uz Viļņu, piespiedu nosēšanās Minskā tika aizturēts Baltkrievijas opozīcijas pārstāvis un bijušais interneta kanāla Nexta galvenais redaktors Ramans Pratasevičs (26). Iemesls lainera nosēdināšanai bijis ziņojums, ka lidmašīnā ir kā atrodas spridzeklis, kuru gan neatrada. Lidmašīnas nosēdināšanu pavēlēja diktators Aleksandrs Lukašenko un nosūtīja MiG-29 iznīcinātājus tās pavadīšanai līdz Minskai. Pratasevičs un Nexta dibinātājs Stepans Putilo Baltkrievijā iekļauti teroristu skaitā. Baltijas un rietumvalstu līderi nosodīja civilās lidmašīnas sagrābšanu. Pirmdien ES līderi vienojās liegt Baltkrievijas aviokompāniju lidojumus ES gaisa telpā un pieprasīja nekavējoties atbrīvot Prataseviču un viņa draudzeni, kā arī aicināja Starptautisko Civilās aviācijas organizāciju steidzami izmeklēt šo bezprecedenta incidentu.

ES dalībvalstis un Eiroparlaments vienojās, ka no 1. jūlija sāks darboties digitālais Covid-19 sertifikāts, kas apliecinās, ka tā īpašnieks ir vai nu vakcinēts, vai izslimojis Covid-19, vai arī tikko veicis Covid-19 testu. Sertifikāta galvenais mērķis ir atjaunot brīvu pārvietošanos Eiropā. 

ES arī ieteica dalībvalstīm atvērt robežas pilnībā vakcinētiem iebraucējiem no trešajām valstīm. Katra dalībvalsts par to varēs izlemt pati un noteikt, ar kurām vakcīnām vakcinētos tā uzskatīs par drošiem.

ASV prezidents Džo Baidens apsolīja, ka palīdzēs atjaunot Gazu pēc 10 dienas ilgušajām Izraēlas un palestīniešu kaujinieku apšaudēm. Gazas joslā maijā iznīcināti vismaz 2000 namu, bojā gājuši vairāk nekā 200 cilvēku. Izraēla un palestīniešu grupējums Hamas vienojās par pamieru, kas stājās spēkā 21. maijā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu