E-svētki vai nē-svētki? • IR.lv

E-svētki vai nē-svētki?

Svētku reklāmas video ekrānuzņēmums ar virtuālu sadejošanos
Gunita Nagle

Kādus argumentus par labu e-dziesmu un deju svētkiem izvirza to rīkotāji, un kāpēc šai idejai tomēr ir daudz pretargumentu?

Ja tic XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku izpilddirektores Agras Bērziņas stāstītajam, absolūtais vairākums jeb 96 no 100 pašvaldībām piekrīt idejai šogad svētkus pārvērst virtuālos svētkos. No 16 Dziesmu un deju svētku padomes locekļiem 14 atbalstījuši ideju rīkot e-dziesmu un deju svētkus un lūdz valdībai lemt tiem par labu. «Ir ļoti viegli pateikt «nevaru», bet to mēs darām savu bērnu un nākotnes labā,» padomes sēdē teica viena no tās locekļiem, tautas deju projektu vadītāja Zanda Mūrniece.

Taču idejai ir daudz oponentu — pret to ir izteicies Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Rīgas pašvaldības vadītāji lieguši svētku pasākumus rīkot pandēmijas smagi skartajā galvaspilsētā. Iebilst epidemiologi un mediķi. Ir pārliecinājās, ka pat novados, kas ir piekrituši dalībai, sajūsmas par virtuālajiem svētkiem nav. 

Piemēram, Daugavpils novadā gatavību piedalīties e-svētkos devuši 399 kolektīvu dalībnieki, taču šī novada deju svētku virsvadītāja Antra Dombrovska stāsta, ka maijā, kad tika veikta aptauja, bērni cerējuši uz vismaz vienu koncertu Mežaparka Lielajā estrādē. Tagad, kad zināms, ka tā nebūs, grūti motivēt bērnus dejot kameru priekšā. «Koncertiem pašvaldībā pie skolas — tam mēs neredzam jēgu,» saka Dombrovska un uzsver, ka bērni pandēmijas laikā noguruši no darba kameru priekšā. Dziesmu un deju svētku jēga ir kopābūšanā.   

Mulsinoši arī tas, ka nav pieejama detalizēta svētku tāme. Lai gan svētku padomei izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) apgalvoja, ka tā tiks izstrādāta, lai lēmumu par e-svētku rīkošanu virzītu izskatīšanai Ministru kabineta 27. maija sēdē, tāmes līdz 25. maijam nebija, un arī jautājums par svētkiem nebija iekļauts valdības darba kārtībā. Būt vai nebūt e-svētkiem?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu