… bet varbūt arī ne • IR.lv

… bet varbūt arī ne

Vilis Kasims

Katrs Semjuela Beketa teikums atklāj jaunu strupceļu, no kura izkļūt iespējams, tikai atsakoties no jēgas ilūzijas

Stāsta Beigas noslēgumā Semjuela Beketa bezvārda vēstītājs izurbina caurumu laivā, pie kuras ir pieķēdējies, atlaižas tajā un bez nožēlas gaida galu, ļaudams domām klaiņot pa «stāstu, ko gribēju vēstīt, stāstu, kas atainotu manu dzīvi, nerodot drosmi beigt vai spēku turpināt».

Tas ir viens no retajiem mierīgajiem, gandrīz elēģiskajiem mirkļiem slavenā īru rakstnieka, Nobela prēmijas ieguvēja īsprozas krājumā Stāsti un teksti par neko, kuru Agneses Kasparovas tulkojumā izdevusi Omnia mea. Daudz biežāk teikumi drudžaini šaudās starp abām šīm izvēlēm, ik uz soļa nonākdami pretrunā ar sevi, līdz sapinas neatšķetināmos kamolos. Bet citādi arī nevar, jo tāpat ir ar visu un vienmēr, šķiet sakām Bekets. «Viss sajaucas, sajaucas laiki, sākumā es reiz te biju, tagad es te esmu, bet tūlīt manis te vēl nebūs, es vilkšos augšā pa nogāzi vai maldīšos papardēs pie meža, tās ir lapegles, es nemēģinu saprast, es nekad vairs nemēģināšu saprast, tā saka, tagad es esmu te, vienmēr esmu bijis un vienmēr būšu.»

Salīdzinājumā ar agrāk latviski tulkoto lugu Gaidot Godo un romānu Mērfijs šī krājuma darbi ir vēl abstraktāki, netveramāki. Pat brīžos, kad vēstījums nofiksējas, tas notiek tik īslaicīgi, ka drīzāk liekas līdzīgs apmānam. Nemainīgi klātesošs ir tikai bezvārda vēstītājs un viņa domas tādā kā brīvajā kritienā. Šis cilvēks lielākoties ir bezvārda un bezmāju klaidonis, no sabiedrības nošķīries vai izmests dzīves pabērns, kurš izmisīgi un velti cenšas noorientēties savā stāstā un dzīvē. 

Drudžainai runai līdzīgajos monologos viņš atklājas eksistenciāli kails, tādu pašu padarot arī visu pasauli. Tukšu, kailām sienām, bez nevienas gropes, kur pieķerties, lai uz brīdi apstātos, paskatītos apkārt un varbūt ieraudzītu ko vairāk par neko.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu