Sava pasaulīte • IR.lv

Sava pasaulīte

Foto — Madara Gritāne
Veronika Viļuma

Vanadzēnu mājas Zaubē ir Toma un Elīnas Alsbergu pašu rokām izlolots paradīzes stūrītis zemes virsū un pavisam īsts pierādījums klišejiskajam teicienam — ja kaut ko ļoti vēlas, tas piepildās. Protams, ne bez darba

Desmitreiz caurumaināka un desmitreiz briesmīgāka — Elīna raksturo, kā Vanadzēnu māja, kas šobrīd liekas kā izkāpusi no interjera žurnāla lappusēm, izskatījās, pirms viņi sāka šeit darboties. Melni nokvēpušajās iekštelpās mētājušies dažādi krāmi un putuplasta gabali, pati māja — ieaugusi brikšņos un sasniedzama tikai ar pilnpiedziņas auto. «Neviens racionāli domājošs cilvēks šo vietu neizvēlētos, bet mēs laikam tādi nekad neesam bijuši,» viņa smejas. 

Īpašumu ģimene atrada sludinājumu portālā, lai gan fotogrāfijas neko daudz no tās neatklāja, tikai seno, rūtoto logu un vīnogulājiem klātu stūri. Turklāt bildes bija no vasaras, bet Alsbergi pa dziļām risēm izdangātu ceļu Vanadzēnus apskatīt brauca novembrī. «Uzrunājusi» pati māja ar dīķīti un vecu, sašķiebušos koka sētiņu, bet lēmums par labu iegādei pieņemts, uz guļamistabas plauktiņa atrodot visā mājā vienīgo grāmatu Emīlija — abu tolaik gadu vecās meitiņas vārdā.

Jauni un traki

Īpašums Zaubē gan nepavisam nav pirmais, ko pāris devies apskatīt. Toms lūkojās pēc vietas aptuveni simt kilometru rādiusā ap Rīgu, jo ikdienas darbi joprojām norit galvaspilsētā. Iecienītā Kuldīga, kuru izvēlējušies daudzi viņu draugi, būtu tālākā robeža. 

Savukārt Elīna, ņemot vērā pieredzi, ātri vien sākusi pārdevējiem pirms braukšanas zvanīt un vaicāt, kas atrodas mājas tuvākajā apkaimē. «Citādi klasika — apskaties SS, liekas forši, bet tad aizbrauc un dzīvē redzi, ka blakus ir vecā kolhoza mājas vai vēl kaut kas kadrā neiekļauts,» viņa nu jau ar smaidu atceras. Pēc iespējas tālāk no kaimiņiem un civilizācijas — tāds bijis viens no ģimenes uzstādījumiem, kas nu veiksmīgi īstenojies. «Esam ceļa galā, un elektrība beidzas pie mūsu mājas,» Toms norāda uz stabu ceļmalā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu