Pielīdzināti tautas ienaidniekiem • IR.lv

Pielīdzināti tautas ienaidniekiem

Ivans Kolpakovs. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Māra Miķelsone

Kas gaida neatkarīgo mediju Meduza pēc iekļaušanas ārvalstu aģentu sarakstā Krievijā? Situāciju kaimiņvalstī vērtē interneta medija galvenais redaktors Ivans Kolpakovs

Interneta medija Meduza redakcija jau kopš 2021. gada sākuma bija gatava ne vieglām dienām. Apcerot nākotnes scenārijus, viens no sliktākajiem paredzēja, ka Meduzu Krievijā atzīs par ārvalstu aģentu. Tas notika 23. aprīlī — Krievijas Tieslietu ministrija neatkarīgo mediju, kas kopš 2014. gada Krievijas auditorijai strādā no Latvijas, iekļāva ārvalstu aģentu sarakstā. «Mēs nevarējām iedomāties, ka tas notiks tādā ātrumā un ka situācija Krievijā pasliktināsies tik ātri,» attālinātā datorsarunā ar Ir saka Meduza galvenais redaktors Ivans Kolpakovs. Tagad, atverot jebkuru portāla rakstu, sākumā izlec paziņojums, ka to radījis «ārvalstu aģents». Ja tā nebūtu, mediju varētu sodīt.

Represijas pret neatkarīgiem medijiem patiešām uzņēmušas apgriezienus — 14. maijā par ārvalstu aģentu kļuvis vēl viens ārzemēs strādājošs Krievijas medijs VTimes, kuru pērn izveidoja avīzi Vedomosti pametušie žurnālisti, kas protestēja pret redakcijas jauno vadību. To pašu ceļu pirms septiņiem gadiem bija nogājusi Meduza. To 2014. gadā izveidoja bijusī ziņu portāla Lenta.ru galvenā redaktore Gaļina Timčenko, kas kopā ar vairumu žurnālistu pameta Lenta.ru, jo tas nonāca Kremlim pietuvinātu personu kontrolē. Viņi radīja izdevumu ar galveno biroju Rīgā, bet lielāko daļu auditorijas Krievijā, turklāt naudu pelnīja Krievijā. Pērn Meduza bija viens no 10 visvairāk citētajiem interneta resursiem krievu valodā. 

Ko īsti Krievijā nozīmē vārdkopa «ārvalstu aģents», un kas gaida Meduzas žurnālistus? Kolpakovs uzsver trīs nopietnas šāda statusa sekas. Pirmais ir finanses. Līdz šim Meduza saņēma Krievijas reklāmas ieņēmumus, maksāja nodokļus gan Krievijā, gan Latvijā. Taču pēc paziņojuma par ārvalstu aģenta statusu viņi zaudēja gandrīz visus Krievijas reklāmdevējus. «Tas notika brīnumaini ātri — burtiski nedēļas laikā — un pilnībā sagrāva mūsu biznesu,» saka Kolpakovs.

Otra lieta ir personīgā drošība līdzstrādniekiem, kuri atrodas Krievijā. Cilvēkus, kuri sadarbojas ar Meduzu, valsts var atzīt par ārvalstu aģentiem. «Skan mežonīgi,» saka Ivans, «bet realitāte šiem cilvēkiem var būt vēl mežonīgāka. Viņiem ir jāreģistrē uzņēmums, kas Tieslietu ministrijai atskaitās par visiem ieņēmumiem un izdevumiem, ieskaitot naudas pārvedumu no vecmāmiņas Latvijā un nopirkto zeķu pāri vai kabatlakatu. Atskaite jāiesniedz ik ceturksni, tas ir 80 lappušu diezgan putrains dokuments.» Ja pieļauta kāda kļūda, ministrija to var uzskatīt par mēģinājumu slēpt datus, un cilvēks var saņemt sodu. «Viņiem ir tiesības sākt krimināllietu pret žurnālistu, kas atzīts par ārvalstu aģentu, ja viņi uzskata, ka cilvēks izvairās sniegt atskaiti. Valstij ir instruments ikvienu, kas sadarbojas ar Meduzu, nolikt tādos apstākļos, ka viņš nespēs nodarboties ar žurnālistiku, bet sēdēs un tikai rakstīs šīs atskaites,» saka Ivans un atgādina, ka tā nav «snaudoša» norma, to jau izmanto pret Radio Svoboda, kas arī atzīts par ārvalstu aģentu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu