Ministrija ir guvusi mācību • IR.lv

Ministrija ir guvusi mācību

Indra Dreika. Foto — Ieva Salmane
Gunita Nagle

Veselības ministrijas jaunā valsts sekretāre Indra Dreika sola strādāt pie labas pārvaldības principu ieviešanas ministrijā

Līdzšinējā Veselības inspekcijas vadītāja Indra Dreika piekritusi vadīt Veselības ministriju pēc tam, kad tā pandēmijas laikā pieļāvusi vairākas smagas kļūdas vakcinācijas procesa plānošanā. Virspusējais vakcinācijas plāns bija galvenais iemesls, kāpēc valdības vadītājs Krišjānis Kariņš (JV) janvārī pieprasīja veselības ministres Ilzes Viņķeles (A/P) demisiju. Disciplinārlietas izmeklēšanā atklājās, ka pērn novembrī ministrija pieteikusies tikai desmitajai daļai no mūsu valstij piedāvātajām BioNTech/Pfizer vakcīnām. Kad Daniels Pavļuts (A/P) aprīļa sākumā izteica valsts sekretārei Dainai Mūrmanei-Umbraško rājienu un pazemināja amatā, viņa uzrakstīja atlūgumu.

Kurš gan pēc šādiem skandāliem gribētu vadīt Veselības ministriju? Tomēr kabinets nepalika tukšs. Jau 20. aprīlī valdība ministrijas valsts sekretāres amatā apstiprināja Dreiku. Viņa kopš 2017. gada 1. novembra bija vadījusi Veselības inspekciju, bet pirms tam strādājusi Nacionālajā veselības dienestā, Aizsardzības īpašumu valsts aģentūrā, Jūrmalas domē, arī apdrošināšanas uzņēmumā. Ir lūdza jauno valsts sekretāri izstāstīt, kādas pārmaiņas gaidāmas ministrijā un veselības aprūpē.

Cik ilgā laikā jūs izlēmāt pieņemt piedāvāto valsts sekretāres amatu?
Piedāvājumu izteica ministrs. Domāšanai nebija daudz laika. Laimīga bija tā Lieldienu nedēļa, kad es biju pateikusi «nē» un domāju, ka ar to jautājums atrisināts. (Plašākai sabiedrībai par lēmumu pazemināt amatā Mūrmani-Umbraško veselības ministrs Pavļuts paziņoja tūlīt pēc Lieldienām — red.) 

Kas lika jums mainīt domas?
Ministrs. Man šķita — nav pareizi, ka ministram jālūdzas. Pati es nebūtu pieteikusies valsts sekretāra amatam. Man patīk strādāt Veselības inspekcijā, man te ir, ko darīt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu