Vai internets nogalinās valodu? • IR.lv

Vai internets nogalinās valodu?

1
Aiga Veckalne, valodniece, raidieraksta Pieturzīmes veidotāja

Digitālie plašsaziņas līdzekļi kļuvuši tik svarīgi, ka ir radies pat jauns valodas paveids — digilekts

Mūsdienu tehnoloģijas ir būtiski mainījušas veidu, kā strādājam, mijiedarbojamies un sazināmies. Digitālie mediji ļauj radīt jaunus saziņas veidus, interpretēt uzrakstīto interaktīvi un elastīgi. Bet tūlītējā ziņojumapmaiņa un sociālie tīkli ir veicinājuši jaunu vārdu, stilu un žanru parādīšanos, apvienojot mutvārdu interaktīvo raksturu un spontanitāti ar tekstu īpatnībām.

Digitālie plašsaziņas līdzekļi kļuvuši tik svarīgi, ka ir radies pat jauns valodas paveids — digilekts, uzskata Āgneša Vešeleški, Korvina Universitātes Budapeštā asociētā profesore. Tam ir daudz īpašu formu, pareizrakstības, gramatikas un stila īpatnību, kas veidojušās, apzināti un neapzināti ignorējot literārās rakstu valodas pieņemtās tradīcijas. 

Visspilgtākie jauninājumi attiecas uz vārdu krājumu. Tīmeklī ir radušies daudzi jaunvārdi, no kuriem daži nu jau ir kļuvuši par ierastu parādību visos sabiedrības slāņos un visu veidu saziņā. Tādiem angļu valodas vārdiem kā troll (trollis), meme (mīms) un like (patīk) iepriekš bija pavisam cita nozīme. Bet tādi saīsinājumi kā OMG jeb «ak dievs!» un žestus raksturojoši izteicieni, piemēram, facepalm (ar plaukstu aizklāta seja) ir atdzimuši jaunā kontekstā. Angļu valoda ir iedvesmojusi daudzus jaunvārdus gan tāpēc, ka tā dominē tiešsaistes pasaulē, gan arī tāpēc, ka tās izmantošana, iespējams, pievieno sava veida prestižu.

Labāki runātāji un rakstītāji

Digilekta attīstība un ietekme uz mutvārdu saziņu var palīdzēt mazināt ierobežojumus un psiholoģisko atsvešinātību, ko sabiedrībā savulaik veicinājusi prasme rakstīt un lasīt, kam trūkst mutvārdu spontanitātes. «Ieplānotu komunikāciju vairs neuzskata par ideālu, pat ne literatūrā,» norāda Āgneša Vešeleški. Piemērs tam ir mobilo tālruņu romāns (cell phone novel) — literārs žanrs, kas ir īpaši populārs Japānā un Ķīnā un ko veido īsas nodaļas, kuras abonenti saņem e-pastā vai īsziņā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu