Šis bijis mācību laiks • IR.lv

Šis bijis mācību laiks

Ieva Ilvesa. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Valsts prezidenta padomniece digitālās politikas jautājumos Ieva Ilvesa dalās pārdomās par paliekošām pārmaiņām, ko Covid-19 pandēmija ieviesusi mūsu attiecībās ar tehnoloģijām

Ieva Ilvesa ir diplomāte, eksperte ārlietu un drošības politikas jautājumos, digitālajā politikā un kiberdrošībā. Viņai ir vairāk nekā 20 gadu pieredze valsts un starptautiskajās institūcijās gan Latvijā, gan NATO un ES. Strādājusi par Nacionālās kiberdrošības politikas koordinācijas nodaļas vadītāju, kā arī vadījusi NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra izveidi Rīgā. Ieguvusi maģistra grādu politikas zinātnē Latvijas Universitātē un maģistra grādu starptautiskajā politikā Džona Hopkinsa Universitātē Vašingtonā. 

Būdama Valsts prezidenta padomniece digitālās politikas jautājumos, Ilvesa pievērsusies tieši tiem digitalizācijas aspektiem, kas skar vairumu Latvijas iedzīvotāju. Mums netrūkst izcilu IT jomas speciālistu, tomēr digitalizētie valsts pakalpojumi, attālinātās mācības un darbs parādījis, ka netrūkst arī problēmu.  

Jau vairāk nekā gadu visa mūsu ikdienas dzīve noris digitālajā vidē — attālinātais darbs, mācības, iepirkšanās un tikšanās ekrānos ar radiem un draugiem. Vai, jūsuprāt, sabiedrība bija gatava tik straujai tehnoloģiju dominancei?
Man šķiet, ka bijām gatavi, tikai to nezinājām. Ierīces mums jau bija, jautājums — ko ar tām agrāk darījām? Līdz šim tehnoloģijas vairāk izmantojām nevis kā darbarīku, bet izklaidei. Varbūt pagājušā gada martā iemaņu ziņā nebijām gatavi tik strauji pāriet uz digitālo darba un mācību vidi, bet kaut kā, klupdami un krizdami, tikām uz priekšu. Grūtības bija visiem, tāpēc neviens nejutās kā nepraša un baltais zvirbulis. Ja par Covid-19 izraisīto krīzi var vispār ko labu teikt, ieguvums ir tāds, ka esam pamudināti ātrāk iemācīties lietot tehnoloģijas. 

Pieradumam bija liels spēks — ja esi radis dokumentu vienmēr izdrukāt, aiznest priekšniekam un ieraudzīt zils uz balta parakstu, tu to turpināsi darīt. Mums jau sen daudzās jomās un profesijās vajadzēja izmantot digitālos risinājumus, bet prieks, ka darām to tagad, lai arī daļēji piespiedu kārtā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu