Vakcinācijas kareivis ierakumos • IR.lv

Vakcinācijas kareivis ierakumos

33
Ņikita Trojanskis. Foto — Ieva Salmane
Laura Dumbere

Epidemiologs un vakcinācijas procesa koordinators Ņikita Trojanskis ir gandarīts par dzīvo rindu atvēršanu, bet nevairās runāt arī par problēmām un pieļautajām kļūdām. Viņš saprotami skaidro jaunākos faktus par Covid-19 un vakcīnu darbību

Ņikita Trojanskis ir absolvējis Kembridžas Universitāti, kur studēja imunoloģiju un infektoloģiju. No prestižās augstskolas sava kursa 153 absolventiem viņš bija trešais labākais — ar «zelta» diplomu un uzvarām neskaitāmās olimpiādēs. Šādam jaunietim nav problēmu atrast vislabāko iespējamo darbu ārzemēs, bet viņš izlēma atgriezties Latvijā. 

Viņš audzis Vecmīlgrāvī un mācījies Rīnūžu vidusskolā. Kā pats saka, krimināls rajons un krimināla skola, kur starpbrīdī uzpīpēt kopā ar mācību pārzini bija parasta lieta. Kad Ņikita pēc 9. klases iestājās Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā, viņa latviešu valodas prasmes bija tiešām minimālas. Tagad tam grūti noticēt, jo viņš runā ne tikai pareizā, bet pat literāri bagātā latviešu valodā. Latviešu medijos tiek dēvēts par «labo krievu» un «saprātīgo krievu», kas viņu emocionāli ļoti aizskar, taču līdz šim viņš nav spējis latviešiem izskaidrot, kāpēc tas nav kompliments, bet ksenofobijas izpausme.

Ņikitas vecāki nav ne bagāti, ne slaveni. Abi dzimuši Latvijā, bet aizvien ir nepilsoņi. «Tā ir gan valsts, gan viņu izvēle. Skumjš rezultāts ļoti neveiksmīgai komunikācijai starp valsti un cilvēku.» Ņikitas senči nāk no Krievijas, Ukrainas un Moldovas, bet viņam pašam pasē rakstīta vistīrākā patiesība: «Tautība — bulgārs.» 

Savu bakalaura diplomdarbu Kembridžas Universitātē Trojanskis veltīja gandrīz pravietiskai tēmai — jaunām iespējamām globālām pandēmijām — un kā ticamāko iemeslu izvirzīja koronavīrusa mutācijas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu