«Nekas nebūs kā parasti» • IR.lv

«Nekas nebūs kā parasti»

Līga Cīrule. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Gunita Nagle

Jaunā Latvijas Olimpiskās vienības vadītāja, tās ilggadējā galvenā ārste Līga Cīrule stāsta, kā pandēmija ietekmējusi Latvijas labākos sportistus un kā viņi gatavojas Tokijas olimpiskajām spēlēm

Pēdējā pusgada laikā darbu Latvijas Olimpiskajā vienībā (LOV) ietekmējusi ne tikai pandēmija. Pagājušā gada novembrī tās dibinātāji (Olimpiskā komiteja, Izglītības ministrija un Sporta pedagoģijas akadēmija) nolēma, ka no 2021. gada LOV vairs nevajadzēs administrēt naudas sadali sportistiem. To darīs sporta federācijas, bet LOV galvenā rūpe būs Latvijas elites sportistu veselība. Drīz pēc tam toreizējais LOV vadītājs Einars Fogelis tika ievēlēts Starptautiskās Kamaniņu sporta federācijas prezidenta amatā, un viņu pārvēlēja arī Latvijas Sporta federāciju padomes prezidenta amatā. Bija jāmeklē jauns LOV vadītājs. LOV galvenais uzdevums tagad ir gādāt par sportistu veselību, un likumsakarīgi, ka dibinātāji par LOV vadītāju iecēla tās ilggadējo galveno ārsti Līgu Cīruli. Jaunajā amatā viņa stājas 30. aprīlī. Ir viņu uzaicināja pusdienās divu iemeslu dēļ — lai noskaidrotu, kā sportisti trenējas un piedalās starptautiskajās sacensībās pandēmijas apstākļos un kā viņi gatavojas Tokijas vasaras olimpiskajām spēlēm, kas, iespējams, vēsturē ieies kā vienas no dīvainākajām olimpiskajām spēlēm.

Videosaziņā ārste atzīstas, ka nemaz nezina, kā sauks viņas jauno amatu. No tā, kā Līga Cīrule runā, kļūst skaidrs — viņai tas nav svarīgi. Tāpat kā līdz šim, viņa turpinās strādāt arī par Olimpiskās vienības galveno ārsti un, tāpat kā iepriekš, būs atbildīga par medicīniskās palīdzības nodrošināšanu Latvijas labākajiem sportistiem. Tieši tāpēc viņa jau kopš janvāra mēģinājusi panākt, lai elites sportistus, kas brauc uz Eiropas un pasaules mēroga sacensībām, vakcinē pret Covid-19. Kā zināms, tas nenotika. Par laimi, kopš pandēmijas sākuma inficējušies nedaudzi — no aptuveni 200 sportistiem 12. Taču katram no viņiem saslimstot gājuši secen treniņi un nozīmīgas sacensības. Nupat pasaules kausa posmā Bulgārijā Covid-19 atklāts modernās pieccīņas pārstāvim no Latvijas, kurš bija pārsteidzoši uzvarējis vienā no iepriekšējiem pasaules kausa posmiem Ungārijā. Martā viņš bija kļuvis par reālu pretendentu dalībai Tokijas olimpiskajās spēlēs, bet aprīlī inficējoties viņa izredzes sarūk.

Tikai aprīļa priekšpēdējā nedēļā LOV sarunās ar koalīcijas politiķiem panākusi solījumu, ka tos sportistus, trenerus, atbalsta personāla darbiniekus un žurnālistus, kas brauks uz šīsvasaras olimpiskajām spēlēm, vakcinēs prioritāri. Līga Cīrule saka — jāvakcinē tagad. Viņa ar kolēģiem sagatavojusi sarakstu ar vairāk nekā simt to cilvēku vārdiem, kuriem provizoriski būs jābrauc uz Tokiju. Ja vakcinācija sāksies jūnija beigās, kad beidzot būs simtprocentīgi zināms, kuri sportisti kvalificējušies dalībai olimpiskajās spēlēs, līdz olimpisko spēļu sākumam 23. jūlijā var neizveidoties pilnīga imunitāte.

Pati daktere vakcīnu pret Covid-19 jau ir saņēmusi kā medicīnas darbiniece. Taču uztraucas par sportistiem. Līga Cīrule LOV strādā gandrīz 20 gadus, kā pati saka, kopš Soltleiksitijas ziemas olimpiskajām spēlēm 2002. gadā. Kopš tā laika viņa kā ārste ir braukusi sportistiem līdzi uz vēl deviņām olimpiskajām spēlēm. «Bet tāda pārdzīvojuma, kāds man bija Soltleiksitijas olimpisko spēļu atklāšanā, pēc tam vairs nekad nav bijis,» ekrānā atplaukst Līgas smaids. «Jo pirmā reize ir pirmā reize.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu