Garo distanču graudkopji • IR.lv

Garo distanču graudkopji

Indulis Jansons, kooperatīvās sabiedrības VAKS valdes priekšsēdētājs. Foto — Andris Vanadziņš
Andris Vanadziņš

Kooperatīvo sabiedrību VAKS pirms gadsimtu mijas nodibināja 20 domubiedri. Zemniekiem tolaik īsti nebija, kur likt izaudzētos graudus, jo cenas diktēja un peļņu nosmēla dzirnavnieki vai starpnieki. Tagad VAKS biedru skaits tuvojas sešiem simtiem un padomā ir ambiciozs pārstrādes rūpnīcas projekts

Kooperatīvs ir vajadzīgs tiem, kam iet grūti, un pirms 20 gadiem situācija tiešām bija smaga. Zemnieki spēja izaudzēt kvalitatīvus graudus, bet jēdzīgas kaltes un glabātavas nebija. «Sapratām, ka uz paplātes mums klāt neviens neko nenesīs un sava vieta tirgū jāizcīna pašiem. Bet, lai to izdarītu, jāapvieno spēki,» VAKS rašanās  priekšnoteikumus iezīmē sabiedrības valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons. Pats nesen atgriezies no Šveices, kur divus gadus nostrādājis lauku saimniecībās. Varēja palikt veidot karjeru, bet būt par algotni, lai arī labi apmaksātu, svešā zemē Indulim nešķita vilinoši. Bija azarts apliecināt, ka latviešu lauksaimniekiem ir gana jaudas un zināšanu, lai veiksmīgi saimniekotu un attīstītu biznesu savā zemē.

VAKS dibinātāji ir graudu audzētāji no Valmieras, Cēsu, Limbažu un Smiltenes apkārtnes. Negribējās izaudzēto ražu pārdot, piedaloties mazāksolīšanā pie vēl palikušajiem dzirnavniekiem, starpniekiem. Smieklīgajai samaksai līdzi vēl nāca vīžīgas piezīmes — sadomājuši Vidzemē graudus audzēt! Labāk ganiet aitas! 

Darbību kooperatīvs sāka, īrējot, vēlāk nopērkot bankrotējušā graudu pieņemšanas un pārstrādes uzņēmuma Vidzemes Labība elevatoru Valmierā. Mērķis — nodrošināt graudu savākšanu, pirmapstrādi uzglabāšanu un pārdošanu, kā arī veidot lielākus iepirkumus, lai piedāvātu kooperatīva biedriem iespēju iegādāties minerālmēslus, augu aizsardzības līdzekļus un citas izejvielas par izdevīgākām cenām. 

Ar noderīgiem padomiem palīdzēja kolēģi no vācu graudkopju kooperatīva, un jau pirmajā gadā VAKS sasniedza 80 tūkstošu latu apgrozījumu. Iespaidīgs starts, taču lielākais ieguvums bija graudu cenu stabilizēšanās, jo graudu pircēji vairs nevarēja diktēt vienpusējus spēles noteikumus zemkopjiem.  

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu