Vietvaru vējrādis • IR.lv

Vietvaru vējrādis

4
Pauls Raudseps

Vai Lemberga vēstules no cietuma iežēlinās ventspilniekus par viņu nobalsot?

Šogad vietējās vēlēšanās būs par nacionālo politiku.

Citās valstīs tas nav nekas neparasts. Vācijā zaļie līksmo un kristīgie demokrāti grauž nagus, jo marta vidū Bādenē-Virtembergā un Reinzemē-Pfalcā notikušo vēlēšanu rezultāti liek domāt, ka nacionālā parlamenta vēlēšanas rudenī varētu nozīmīgi pārkārtot spēku samēru Bundestāgā.

Lielbritānijā atbalsta pieaugums eiroskeptiskajai UKIP partijai vairākos 2012. gadā notikušos balsojumos par starp vēlēšanām atbrīvotajām vietām parlamentā bija viens no faktoriem, kas mudināja Konservatīvās partijas premjerministru Kameronu spert liktenīgo soli un 2013. gada janvārī apsolīt referendumu par izstāšanos no Eiropas Savienības.

Latvijā līdz šim saikne nav bijusi tik cieša. Pašvaldību bija daudz, un nacionālo partiju kontakti ar provinces aktīvistiem salīdzinoši vāji. Izņemot Rīgu, kuras apmēri un simboliskā nozīme ir valstī unikāla, vēlētāju izvēli noteica simpātijas un antipātijas pret vietējiem «labiešiem» un klaniem. Tiesa, lielāko pašvaldību politiķi nereti iestājās kādā nacionālā partijā, tomēr šīs attiecības bija pārsvarā tīri merkantilas. Vietējie meklēja kontaktus Rīgā, lai varētu nodrošināt atbalstu saviem projektiem ministrijās un budžetā, un ir bijuši gatavi bez lieka sentimenta mainīt partijas atbilstoši politiskajai konjunktūrai. Savulaik pēc Latvijas ceļa izkrišanas no Saeimas 2002. gada vēlēšanās kāds no tā līderiem sūdzējās, ka pašvaldību deputāti nesaprotot partijas vērtības. Kāds viņam neizpratnē esot vaicājis: «Vai tad liberālisms nenozīmē, ka mēs esam pie varas?»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu