Vakcīnas diplomātija • IR.lv

Vakcīnas diplomātija

1
Reti kur gaidīšanas rinda ir tik īsa kā Maskavas slavenajā luksusa preču universālveikalā GUM. Iepriekšējs pieraksts nav nepieciešams, jo rindu nav. Aptaujas liecina, ka Sputnik V vēlas saņemt tikai 30% Krievijas iedzīvotāju. Foto — Scanpix
Kristians Ešs, Jenss Glīsings un Kristina Hēbele, © Der Spiegel

Krievijas prezidents Vladimirs Putins priecājas, ka vakcīna Sputnik V ir lielisks palīgs valsts tēla uzlabošanā. Piemēram, Dienvidamerikā tā uzņemta ar atplestām rokām. Taču cilvēki Eiropā aizvien ir skeptiski. Vai tam ir pamats?

Aizpagājušajā nedēļā pret Covid-19 beidzot vakcinējās arī Vladimirs Putins. Gandrīz pusgadu Krievijas prezidents nepagurdams slavināja viņa valstī izstrādāto vakcīnu Sputnik V, kura esot «vislabākā pasaulē». Taču pats potēšanos atlika, uz kādu laiku pat pazuda no sabiedrības acīm. Izskatās, ka tagad viņš ir mainījis domas.

Taču ir kāds āķis. Netiek sniegta nekāda informācija, kuru vakcīnu viņš izvēlējies. Nav ne foto, ne videoierakstu. Kāpēc? «Vakcinēšanās kameru priekšā, nu… Viņš nekad nav bijis tā fans,» paskaidroja Putina preses sekretārs. «Viņam tas nepatīk.»

Putina novilcinātā un slepenā vakcinēšanās labi iederas dīvainajā stāstā par Sputnik V, kas bija pirmā pasaulē apstiprinātā vakcīna pret Covid-19. Tā apstiprināta lietošanai jau vairāk nekā 50 valstīs, un ar to sapotēti miljoniem cilvēku. Attēlos no tādām tālām zemēm kā Argentīna, Bolīvija un Venecuēla redzams, kā pompozi tiek sagaidītas kravas ar Sputnik V kastēm. Pasaulei ir nepieciešama palīdzība, un Krievija ir gatava to sniegt. Tāds ir vēstījums.

Taču daudzās citās vietās cilvēki Krievijas piedāvājumam aizvien pilnībā neuzticas. Īpaši skeptiska ir Eiropa. Ar zināmu nepaļāvību uz Sputnik V raugās arī pašā Krievijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu