Roboti tik drīz vēl nešūs • IR.lv

Roboti tik drīz vēl nešūs

Jeļena Fleišere (pa kreisi) un Olga Mureviča, SIA Lattex D īpašnieces un vadītājas. Foto — Māris Justs
Dinija Jemeļjanova

Rūpnīcu, kur vienā telpā identiski monotonam darbam pulcētos desmitiem darbinieku, kļūst arvien mazāk. Lattex D divās ražotnēs gan ik darbdienu zum gandrīz 80 šujmašīnu, kuras ar robotiem neviens neplāno aizvietot

Lētajai modei kļūstot arvien populārākai, apģērbu ražotāju skaits pasaulē pieaug. Lai gan Latvijā atšķirībā, piemēram, no kaimiņiem igauņiem nevaram lepoties ar globālu atzinību guvušiem apģērbu zīmoliem, vieglās rūpniecības, apģērbu šūšanas tradīcijas tiek turpinātas. Turklāt nozare turpina spēcināt tieši Latvijas reģionus, lielākajiem nozares uzņēmumiem bāzējoties Valmierā, Liepājā un Daugavpilī.

Lattex D īpašnieces un vadītājas Jeļena Fleišere un Olga Mureviča savu uzņēmumu pieticīgi raksturo kā «vienu no» vadošajiem tekstilizstrādājumu ražotājiem otrajā lielākajā pilsētā. Divās ražotnēs Daugavpilī un nelielā ciematā pilsētas nomalē pārsvarā tiek šūtas drēbes bērniem, kombinezoni, vējjakas, kā arī tādi apģērba gabali, kam pašas šuvējas dažkārt nemaz nezina nosaukumu. 

«Tagad šujam apģērbu eksportam uz Somiju, kas paredzēts līdz četrus mēnešus veciem bērniem,» Olga Mureviča izklāj uz galda paraugu, kas sākotnēji atgādina vienkārši segu īpatnēji iegarenā formā. «Tādi kā šūpuļtīkli, ligzdas, kur bērnu ielikt un nēsāt sev līdzi,» biznesa partneri papildina Jeļena Fleišere. Šo ražojumu pircējus pasūtītājs meklēšot internetveikalos.

Par to, kā šo produktu pārdot jaunajiem vecākiem, Lattex D īsti nevienam nav jāuztraucas. Dizainu izstrādā pasūtītājs, bet šūšanas uzņēmums ir tikai melnā darba darītājs, uzsver īpašnieces. «Mēs sniedzam šūšanas pakalpojumus. Nepārdodam gatavo produkciju, pārdodam izdarīto darbu,» skaidro Jeļena Fleišere. Uzņēmuma vadītāju galvenā rūpe — lai šujmašīnu zumēšana neapstātos, cīņā pēc pasūtījumiem pierādot, ka godīgā attieksmē pret darbiniekiem taps kvalitatīvākas preces.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu