Neaizmirstiet par mums! • IR.lv

Neaizmirstiet par mums!

Mjanmas šuvēju federācijas biedri, galvenokārt sievietes, ir aktīvākie protestētāji pret huntu. Foto — The New York Times
Elizabete Patona, © The New York Times News Service

Aktīvākās protestētājas pret varu sagrābušo militāro huntu Mjanmā ir šuvējas. Viņas lūdz globālos apģērbu zīmolus paust solidaritāti cīņai pret diktatūru

Ma Mo Sandara Minta vada vienu no lielākajām šuvēju arodbiedrībām Mjanmā. Vēl pavisam nesen 37 gadus vecā trīs bērnu māte, kas vairākus gadus nostrādājusi pie šujmašīnas, lielāko dienas daļu nodarbojās ar dažādu darba sūdzību izskatīšanu un palīdzēja jaunu šūšanas uzņēmumu darbiniecēm iestāties viņas arodbiedrībā. Taču dzīve pilnībā mainījās šā gada 1. februārī, kad pēc vairākiem kvazidemokrātijas gadiem notika militārs apvērsums un armija atkal pilnībā sagrāba varu valstī.

Kad pučisti atslēdza internetu, arodbiedrības birojs bija viena no vietām, kur strādājošie apmainījās ar aktuālo informāciju. Pēc dažiem neformāliem mītiņiem vairākās apģērbu fabrikās tika pieteikti streiki un šuvējas devās ielu gājienos. Ātri vien saplūda ar daudz plašākām demonstrācijām, kurās cilvēki protestēja pret valsts apvērsumu. Bieži vien demonstrantu pirmajās rindās bija redzama arī Sandara Minta ar sejas masku un baltu ķiveri galvā.

Viņas nebaidīja fakts, ka militārā hunta vardarbīgi cenšas apspiest šos protestus. Kopš puča dzīvību zaudējuši aptuveni 420 cilvēku. Bet pagājusī sestdiena bija viena no asiņainākajām dienām pēdējo nedēļu laikā — 27. martā, kad armija ar parādēm plaši atzīmēja ikgadējo Bruņoto spēku dienu, drošības spēki nogalināja vairāk nekā 100 cilvēku.

Sandara Minta tagad kļuvusi par vienu no protestu līderēm, un tieši daudzās šūšanas fabrikas ir kļuvušas par vienu no nesamierināšanās akciju balstiem. Jo šo fabriku rokās ir ietekmīgs trumpis, proti, tās spēj piesaistīt globālu apģērbu zīmolu uzmanību. Kad februāra beigās policija uzrādīja aresta orderus vairākiem arodbiedrību līderiem, šuvējas sapulcējās pie savām darbavietām ar plakātiem, lūdzot tādus zīmolus kā H & M un Zara nākt viņām palīgā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu