Kad vecāki kļūst par svešiniekiem • IR.lv

Kad vecāki kļūst par svešiniekiem

24
Ilustrācija — Arturs Kūss
Sabīne Bērziņa, Re:Baltica/Re:Check

Covid-19 viņiem ir joks, bet mēģinājumi apturēt vīrusu — «cilvēces iznīdēšanas plāns». Kā cilvēki kļūst par sazvērestības teoriju piekritējiem, un pēc tam šķeļas ģimenes un sabrūk gadiem ilgas draudzības

Pēkšņi Baibu ar negaidītu lūgumu pārsteidza viņas pašas mamma: «Baibiņ, esmu gatava mesties uz ceļiem tavā priekšā, bet, lūdzu, nepotējies!» Abas dzīvo netālu un bija satikušās, lai pastaigātos un parunātos parkā. Kad Baiba atbildēja, ka noteikti vakcinēsies, mamma pauda bažas par čipošanu — Baiba varētu palikt neauglīga — un atstāstīja citus sociālajos medijos populārus mītus par Covid-19 vakcīnām. Baiba mammas sejā redzēja, ka iecere vakcinēties viņu šokē tikpat ļoti kā Baibu — mammas izteikumi.

Baiba savu mammu Aigu* raksturo kā ļoti sirsnīgu un aktīvu sievieti virs 50. Vienmēr sakopusies, uzlikusi kādu gaumīgu kaklarotu vai auskarus. Mammas nodarbošanos Baiba negrib atklāt, lai pasargātu identitāti, taču stāsta, ka viņu patiešām aizrauj ezoterika, astroloģija. «Viņa ļoti aktīvi piedalās semināros, retrītos, meditācijās, braukā visur, tas ir viņas hobijs. Nē, tā ir viņas dzīve,» Baiba saka. Pati izvēloties pieturēties pie zinātnes. Uzskati ar mammu nesakrita jau iepriekš, bet tas attiecībām daudz netraucēja. Par to ik pa laikam veidojās viedokļu sadursmes, bet ne dusmīgi strīdi.

Taču pērn vēlā rudenī atklājās, ka Aiga sākusi ticēt lietām, kas Baibai šķiet pilnīgi nepieņemamas. Pēc kopējas pastaigas parkā mamma WhatsApp lietotnē sāka sūtīt daudzas saites ar dažādiem Facebook ierakstiem. 

Baiba gribēja mammu saprast un nolēma ar visu rūpīgi iepazīties. Ierakstus caurvija pārliecība, ka Covid-19 nav tik liela problēma, dati ir safabricēti, valdība un zinātnieki melo. Izrādījās, ka Aigas interese par šo teoriju pāraugusi arī pārliecībā, ka pasauli pārvalda slepena elite, kas visus grib kontrolēt. Pat Krievijas opozicionārs Aleksejs Navaļnijs esot tikai ASV ieliktenis, Baibai norādīja mamma. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu