Opozīcijā kotletēm • IR.lv

Opozīcijā kotletēm

Valters Murāns, SIA Ausmeņa dibinātājs. Foto — Māris Justs
Dinija Jemeļjanova

Pirms Valters Murāns izveidoja ēdināšanas uzņēmumu, viņš mēdza zīmēt grafiti un repot. Kļūstot par darba devēju, hiphopa kultūras vērtības viņš nav aizmirsis. Nevar teikt, ka SIA Ausmeņa protestē pret kulinārajām tradīcijām, tomēr kebabi ir pārliecinoši iestājušies opozīcijā kotletēm

Arī vējā un putenī iepretim ieejai Rēzeknes Ausmeņa Kebabā veidojas rinda. Līdz pusdienlaikam vēl pāris stundas, bet pasūtītāju jau daudz, turklāt vairums no tiem nebūt nav jaunieši. Kebabnīcas durvis verot seniorei violetā beretē, durvīm tuvāk pavirzās vīrietis pusmūžā un izsaka komplimentus Valteram, kas pozē fotogrāfam. Pēc maltītes Ausmeņa Kebabā vēders «paliek pilns», un lauku cilvēks to novērtē.

Labo slavu Rēzeknē izdevies noturēt jau gandrīz astoņus gadus, Rīgā — četrus. «Es pat nezinu, kā tas tā ir attīstījies, jo agrāk mēs bijām izteikti jauniešu vieta,» par darbadienā pirms intervijas satikto klientu vidējo vecumu vēlāk brīnās arī Valters. Padomos, kā paskaidrot babai, kas ir kebabs, viņš neieslīgst un spriež, ka gaļa un svaigi dārzeņi ar mērci nav jau nekāda unikāla vai vecākajām paaudzēm sveša kombinācija. Daudziem neierasts varētu būt tikai tas, kā to pasniedz jeb kā šādu ēdienu baudīt. Stāvvietā sēžot automašīnā vai pa ceļam uz darbu šķērsojot parku. Galu galā, pandēmijas laikā mielošanās, sēžot pie galda, kļuvusi gandrīz vai par ekskluzīvu ērtību.

Lielpilsētas konkurence

Kopumā gan pagājušajā pavasarī uzņēmumā bija vērojams apgrozījuma kritums, toties pēc tam aizvadīta viena no veiksmīgākajām vasarām visā Ausmeņas pastāvēšanas vēsturē. 

«Bija ļoti daudz latviešu tūristu un ceļotāju,» Valters skaidro, kāpēc pandēmijas laikā, kad liela daļa ēdināšanas uzņēmumu ir spiesti cīnīties par izdzīvošanu, viņa biznesam ir veicies. Sākotnēji Rīgas kebabnīcai palīdzēja Rēzeknes Ausmeņas slava, taču pērnvasar bija otrādi. Pa Latgali ceļojošie rīdzinieki iegriezās Rēzeknes Ausmeņā, jo tā ir vieta, ko viņi iepazinuši un novērtējuši jau galvaspilsētā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu