Atbalsts uzņēmumiem apgrozāmajiem līdzekļiem – vienkāršs, plašs un apjomīgs • IR.lv

Atbalsts uzņēmumiem apgrozāmajiem līdzekļiem – vienkāršs, plašs un apjomīgs

Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Jānis Vitenbergs, ekonomikas ministrs, KPV LV

Nu jau gads, kopš Latvijā ir sākusies Covid-19 ēra, un mūsu dzīve ir iegājusi pavisam citās sliedēs. Diemžēl uz šīm citām sliedēm ir daudzi ierobežojumi uzņēmējdarbībai, lai mazinātu slimības izplatību – ja sākotnēji tos juta tikai atsevišķas nozares, tad tagad Covid-19 krīzes ietekmi izjūt liela daļa Latvijas ekonomikas. Tādēļ valdība izmanto tās rīcībā esošos finanšu resursus un atbalsta instrumentus, lai sniegtu palīdzību krīzes skartajiem uzņēmumiem. Viens no pieejamākajiem, plašākajiem un vienkāršākajiem atbalsta instrumentiem ir ikmēneša grants jeb dāvinājums apgrozāmajiem līdzekļiem.

Kādēļ pieejamākais un vienkāršākais?

Apgrozāmo līdzekļu grants tiek piešķirts Covid-19 krīzes skartiem uzņēmumiem apgrozāmo līdzekļu plūsmas krituma kompensēšanai, lai pārvarētu Covid-19 infekcijas otro izplatīšanās vilni. Granta saņemšanai ir noteikti pamata kritēriji, kuriem uzņēmumiem ir jāatbilst, taču citu ierobežojumu ir ļoti maz, atbalsta forma ir veidota maksimāli vienkārša un visaptveroša.

Pirmkārt, grantu var saņemt jebkura lieluma nodokļu maksātāji – sākot no individuāliem komersantiem un mikrouzņēmumiem ar trīs darbiniekiem un beidzot ar lieliem uzņēmumiem ar simtiem strādājošo.

Otrkārt, nav nekāda atbalstāmo nozaru saraksta, tas ir, uz atbalstu var pretendēt uzņēmumi no teju visām jomām, jo vienīgais izņēmums atbalsta saņemšanai ir kredītiestādes un finanšu iestādes. Tādēļ apgrozāmo līdzekļu grants varētu būt risinājums ļoti daudziem uzņēmumiem, kas tieši vai netieši cietuši no Covid-19 izraisītajām problēmām – tā ir gan tūrisma un ēdināšanas nozare, gan skaistumkopšana, gan tirdzniecība, gan kultūras un pasākumu joma, gan ražošana, gan mediju darbība un citas jomas.

Treškārt, nav ierobežojumu atbalsta līdzekļu izmantošanai. Proti, apgrozāmo līdzekļu grantu uzņēmumi var izmantot gan darbinieku atalgojumam, gan īres maksas un komunālo pakalpojumu apmaksai, gan samaksai par saņemtajām precēm un pakalpojumiem, gan kredītu nomaksai bankām, gan pat nodokļu nomaksai Valsts ieņēmumu dienestam. Faktiski vienīgais izņēmums ir, ka uzņēmumi granta finansējumu nedrīkst tiešā veidā samaksāt primārajiem lauksaimniecības produkcijas ražotājiem, piemēram, maizes ražošanas uzņēmums maksāt zemniekiem par piegādātajiem graudiem, jo šiem uzņēmumiem ir savs atbalsts Lauku atbalsta dienesta paspārnē.

Kopumā uzņēmumiem, lai saņemtu atbalstu, ir jāatbilst tikai kādam no apgrozījuma krituma kritērijiem, rēķinot pret 2020. gada rudeni vai 2019. gada atbilstošo mēnesi. Speciāli atbalsta kritēriji ir paredzēti 2020. gadā jaundibinātiem uzņēmumiem un uzņēmumiem, kas tikai 2019. gadā sāka saimniecisko darbību.

Dubultota atbalsta summa

Turpinoties Covid-19 izraisītajai krīzei un arvien lielākam skaitam nozaru un uzņēmumu saskaroties ar darbības ierobežojumiem, bija skaidrs, ka ir nepieciešams ilgāks, apjomīgāks un vērtīgāks atbalsts. Izprotot uzņēmēju vajadzības, apgrozāmo līdzekļu programmu esam vairākkārt uzlabojuši un pielāgojuši, lai atbalsts sasniedz mērķi – palīdzēt uzņēmējiem šajā sarežģītajā periodā saglabāt darba vietas un noturēt darbiniekus, “pārziemot” šo krīzes periodu un arī pēc krīzes turpināt savu saimniecisko darbību. Eiropas Komisija ir saskaņojusi visus Ekonomikas ministrijas sagatavotos grozījumus, lai atbalsts Covid-19 krīzes skartajiem uzņēmumiem apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai tiktu sniegts arī 2021. gadā. Ar tiem ne tikai pagarināts grantu programmas darbības termiņš, vienreizējs grants pārveidots ikmēneša atbalsta instrumentā, dubultota pieejamā atbalsta summa un palielināts programmas kopējais finansējums, bet arī būtiski paplašināts potenciālais atbalsta saņēmēju loks.

Maksimālais atbalsta apmērs, uz ko vienā mēnesī var pretendēt uzņēmums, ir 60% no darba algas kopsummas 2020. gada augustā, septembrī un oktobrī, bet ne vairāk kā 100 000 eiro mēnesī. Ja uzņēmums iepriekš – šā gada janvārī un februārī – nekvalificējās atbalsta saņemšanai, bet pēc precizētajiem kritērijiem tas var kvalificēties, uzņēmums var iesniegt iesniegumu atbalsta saņemšanai arī par janvāri un februāri.

Jāturpina pareizās izvēles

No 5. marta uzņēmumi var iesniegt Valsts ieņēmumu dienestā pieteikumus apgrozāmo līdzekļu grantu saņemšanai pēc jauniem noteikumiem. Man ir liels prieks, ka līdz šim uzņēmumi aktīvi iesakās atbalsta saņemšanai. Tas apliecina – ejam pareizo ceļu, šī atbalsta programma atbilst uzņēmumu vajadzībām. Tas arī ir devis pamatu iniciēt atbalsta programmas finansējuma būtisku palielinājumu līdz 310,8 miljoniem eiro, jo tās paredzētais darbības termiņš ir līdz maija beigām.

Valsts pārvalde par ekonomikas regulēšanu un atbalsta mehānismiem šajā laikā ir saņēmusi ne mazumu kritikas. Taču šāda apjoma un veida krīze Latviju, un ne tikai Latviju, ir piemeklējusi pirmo reizi. Diemžēl nākas mācīties braukt, pilnā ātrumā traucoties pa ātrgaitas šoseju, un daži sākotnējie lēmumi varētu neatbilst vislabākajai braukšanas praksei. Taču vienlaikus pieredze tiek gūta, un es ceru, ka spēsim pieņemt arvien labākus un situācijai atbilstošākus lēmumus, lai gadījumā, ja bizness tiek ierobežots, tam pretī tiek likti adekvāti atbalsta rīki. Domāju, apgrozāmo līdzekļu grants ir labo piemēru pusē – uzņēmēju ziņā ir to izmantot.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu