Kremļa lakstīgalas Vācijā • IR.lv

Kremļa lakstīgalas Vācijā

2
Krievijas valsts sponsorētais Russia Today ziņu kanāls angļu valodā raida jau kopš 2005. gada, bet līdz šā gada beigām iecerēts atklāt arī TV ziņas vācu valodā, kas no Berlīnes raidīs visu diennakti. Foto — Scanpix
© Der Spiegel

Izveidojot mediju RT DE, Maskava radījusi informatīvo platformu koronavīrusa skeptiķiem, labējā spārna populistiem un Krieviju mīlošiem kreisās politikas faniem Vācijā. Iekšējie e-pasti palīdz saprast, kā darbojas šī mediju organizācija

Zvans no Maskavas pienāca pulksten divos pēcpusdienā pagājušā gada 23. oktobrī. Tajā piektdienā Krievijas valsts finansētā kanāla Russia Today vācu valodā iznākošā atzara RT DE mājaslapā cita starpā bija arī šāda ziņa: Ķīna un Vācija kļūst par lielvarām. To savā preses konferencē bija paziņojis Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Klāt bija viņa bilde un tālāk vēl viens citāts par to, ka ASV pilnīgā dominance ir jau pagātne.

Tomēr priekšnieki Maskavā nebija apmierināti. Ne jau tāpēc, ka ziņā būtu kļūdas, bet gan tāpēc, ka tā publicēta 20 stundas pēc Putina uzstāšanās. «Mēs par to dabūjām krietnu sutu,» atstāsta viens no videosapulces dalībniekiem. Viņiem piekodināja, ka nekas tāds vairs nedrīkst atkārtoties. Putina paziņojumi ir jāpublicē nekavējoties.

RT DE, kura nosaukums līdz pagājušā gada novembrim bija RT Deutsch, Kremļa finansētu propagandu Vācijā izplata jau kopš 2014. gada. Vācijas iekšējās izlūkošanas dienests jeb Konstitūcijas aizsardzības birojs uzskata, ka jaunā medija mērķis ir iedragāt uzticību demokrātiskām institūcijām un ka tā ir daļa no dezinformācijas kampaņas, kuru vada Krievijas valsts.

Mediju platformas iekšējie dokumenti, kas nonākuši Der Spiegel rīcībā, parāda, cik lielā mērā Vācijā strādājošajiem jāseko instrukcijām no Maskavas, un arī to, ka šīs norādes ir dziļi politizētas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu