Apdraudēti, bet izvēlīgi • IR.lv

Apdraudēti, bet izvēlīgi

Flakoni ar AstraZeneca vakcīnu kādā no vakcinācijas centriem Francijas dienvidu pilsētā Tulūzā 7. martā. Foto — Scanpix
Līga Ozoliņa

Pārvarēt pandēmiju var tikai ar plašu vakcināciju, tomēr daudzi vēl šaubās. Viens no iemesliem — dažādu vakcīnu reputācija

Divus mēnešus pēc tam, kad Latvijā veiktas pirmās potes pret Covid-19, sabiedrības attieksme pret vakcināciju saglabājas skeptiska. Tikai 29% gatavi vakcinēties, tiklīdz būtu iespēja. 36% nav pret vakcinēšanos, tomēr gribētu nogaidīt. Skepse var nopietni apgrūtināt nosprausto mērķi — 70% iedzīvotāju vakcinēšanu, kas, pēc Veselības ministrijas aplēsēm, nodrošinātu kolektīvo imunitāti un pasargātu sabiedrību no nekontrolētas slimības izplatīšanās. 

Viens no atturības iemesliem ir vakcīnu reputācija. Gan priekšrokas došana vakcīnām, kas šobrīd nav pieejamas, gan šaubas par AstraZeneca, uz kuru Latvija likusi lielāko uzsvaru savā vakcīnu «portfelī», var ietekmēt cilvēku gatavību potēties.

Gribētu izvēlēties

No jaunākajiem sabiedriskās domas datiem, ko pēc Valsts kancelejas pasūtījuma ievācis pētījumu centrs SKDS, izriet, ka iedzīvotājus no vakcinēšanās attur galvenokārt divi iemesli — 62% ir svarīgi redzēt, kā vakcīna darbojas, proti, vai un kādas ir tās blaknes, un tikpat lielam skaitam ir bažas, ka piedāvātās vakcīnas nav pietiekami pārbaudītas. Liela ir arī to iedzīvotāju daļa — 43% —, kuri gribētu izvēlēties konkrētu vakcīnu (23%), vai vakcinēsies tikai tad, ja iespēja izvēlēties tiks nodrošināta (20%).

Būtiskākie apsvērumi vakcīnas izvēlē ir tās ražotājvalsts un zīmols. 44% no tiem, kuri gribētu izvēlēties poti, dod priekšroku Krievijas Gamalejas nacionālā epidemioloģijas un mikrobioloģijas centra izstrādātajai Covid-19 vakcīnai Sputnik V, kuras pirmsreģistrācijas vērtēšana Eiropas Zāļu aģentūrā (EZA) ir sākta tikai pagājušajā nedēļā. Amerikas un Vācijas farmācijas uzņēmumu radīto vakcīnu Pfizer/BioNTech izvēlētos 30%, amerikāņu Moderna — 19%, turpretim Oksfordas Universitātes un zviedru farmācijas kompānijas AstraZeneca izstrādāto vakcīnu izvēlētos tikai 6%. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu