Laikus jāpamostas • IR.lv

Laikus jāpamostas

Pauls Raudseps

Pārāk ilgi nevis pieņēma lēmumus, bet gan pieņēma zināšanai informāciju par vakcīnām

Man izklausās, ka mēs guļam. Tāda pagājušā gada 22. decembra valdības sēdē bija premjerministra Krišjāņa Kariņa (JV) pamatoti skarbā kritika Veselības ministrijas tobrīd nepiedodami slābanajai attieksmei pret Covid-19 vakcīnu iepirkšanu un masveida vakcinācijas organizēšanu.

Šonedēļ Re:Baltica kolēģu publicētie raksti, kuros uzzinām valdības sēžu slēgtajās daļās runāto par vakcīnu iepirkumiem, atstāj, ja iespējams, vēl sliktāku iespaidu par VM darbu, nekā radās no februāra sākumā publiskotā dienesta ziņojuma.

VM pārstāvji valdības sēdēs snieguši nepilnīgu un dažkārt pat nepatiesu vai maldinošu informāciju par iespējām iegādāties Pfizer vakcīnas un par sarežģījumiem, kas saistīti ar to izmantošanu. Līdz šim lēmumus novembrī un decembrī neiepirkt visas Latvijai pieejamās Pfizer devas varēja piedēvēt ierēdņu iedzimtajai piesardzībai un šī ražojuma augstajai cenai, taču valdības sēžu stenogrammās atklājas, ka Zāļu valsts aģentūras direktors Svens Henkuzens aktīvi apšaubīja Pfizer pat tad, kad citkārt skopais finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) rosināja pirkt tik, cik var. Kā izpētījis Re:Baltica, Henkuzens mēnesi iepriekš valdībai sniedzis nepatiesu informāciju par vairākām Pfizer vakcīnas īpašībām, piemēram, ka tās izmantošanai katrā vakcinācijas kabinetā būtu nepieciešama saldētava, kas nodrošina mīnus 80 grādu temperatūru vakcīnas glabāšanai. Patiesībā šādas saldētavas nepieciešamas tikai ilgstošai glabāšanai — neatvērtus flakonus var pat piecas dienas turēt parastā ledusskapī. Henkuzens tagad Re:Baltica taisnojas, ka tikai pārstāstījis no citiem saņemtu informāciju, kura savukārt balstījusies tobrīd paša ražotāja sniegtajos ieteikumos. Tas gan neizskaidro, kāpēc vairākums citu Eiropas valstu, tajā skaitā kaimiņi Lietuvā un Igaunijā, labāk saprata piegādes noteikumus un pasūtīja ievērojami vairāk Pfizer vakcīnu.

Stenogrammas atklāj drausmīgo pasivitāti, kura bija pārņēmusi VM Ilzes Viņķeles (A/P) pēdējā pusgadā ministres amatā. Ministrijas plāni būtu atstājuši Latvijas iedzīvotāju vakcināciju pašplūsmā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu