Sajūsmas vēstule • IR.lv

Sajūsmas vēstule

Das Rosenband. Inga Kalna. Diana Ketler. Izdevniecība Skani.
Gunda Miķelsone, mūzikas aprakstniece

Ingas Kalnas un Diānas Ketleres albums Das Rosenband (Rožu vija) ir izcils ieraksts, kas iekļaujams vokālās kamermūzikas obligātajā literatūrā

Jaunajā albumā Das Rosenband vienā skaņu celiņā apvienojušies divu lielisku latviešu mūziķu spēki — Hamburgā dzīvojošā latviešu dziedātāja Inga Kalna savā debijas soloalbumā muzicē kopā ar pianisti un Londonas Karaliskās mūzikas akadēmijas profesori Diānu Ketleri. 2020. gada vasarā Liepājas koncertzāles Lielais dzintars studijā ieskaņotais tvarts var lepoties ar vienlaikus emocionāli un intelektuāli apjaustu koncepciju, kas vienlīdz vērienīgi atklāj vācu komponista Riharda Štrausa un latviešu klasiķu Alfrēda Kalniņa un Jāņa Mediņa dziesmas balsij un klavierēm. 

No Štrausa agrīnajiem opusiem īpaša uzmanība pievērsta viņa pirmajam izdotajam dziesmu krājumam, op. 10, kā arī kāzu dāvanai sievai un dziedātājai Paulīnei de Ānai (vēlāk Štrausai), op. 27, ko lieliski papildina Kalniņa un Mediņa spēcīgie pieteikumi solo dziesmas žanrā. Lai gan Riharda Štrausa un viņa jaunāko latviešu kolēģu veikumu šķir aptuveni 15—50 gadu gara laika līkne, mūzikā uzdotie jautājumi un emociju viļņi ir savstarpēji radniecīgi. Te der paturēt prātā Jāzepa Vītola skolas nospiedošo ķepu romantisma stilistikas jautājumā, kas atšķirībā no Rietumeiropas bija klāt visā pirmās brīvvalsts laika mūzikas dzīvē. 

Tomēr, lai arī kā ierakstā gribētos dzirdēt Alfrēda Kalniņa Ņujorkas gados un Jāņa Mediņa Stokholmā drosmīgi un laikmetīgā virzienā komponētās dziesmas, tās nemaz neiekļautos šā ieraksta koncepcijā. Ar Štrausa un Kalniņa mīlas un dabas lirikas ainavām te kontrastē Mediņa personības cauraustā mūzikas vitalitāte, kas saasina uzmanību un no romantiskās jūsmas klausītāju atsauc atpakaļ mazliet skaidrākā realitātē, tādējādi liekot trāpīgus akcentus kopējā albuma dramaturģijā.

Īpašā savienība

Nav iespējams nejust šīs programmas pakāpeniski slīpēto ceļu līdz perfekcijai. Duets to pirmo reizi piedāvāja Ingas Kalnas solokoncertā Dzintaru koncertzālē 2016. gada oktobrī, par ko vēlāk saņēma Lielo mūzikas balvu kategorijā Izcils sniegums kamermūzikā. Bet stāsts nav tikai par slīpējumu mēnešu, gadu un koncertu ietvarā. Tā ir abu bijušo Dārziņskolas biedreņu īpašā savienība, kas elpo un iedzīvina tēlus kā viens veselums. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu