Nogulēts • IR.lv

Nogulēts

13
Anda Rožukalne. Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Māra Miķelsone

Vairāk nekā 20 Krievijas televīzijas kanālu retranslācijas pārtraukšana Latvijā radījusi auditorijas viļņošanos. Kādas būs ilgtermiņa sekas un vai ir piedāvājums, ko uzreiz likt vietā, jautājām profesorei Andai Rožukalnei

Atdodiet manus raidījumus! Latvijas televīzijā nav, ko skatīties, — februāra vidū niknumu izgāza daudzi TV skatītāji. Kas noticis? No 10. februāra Latvijā vairs neretranslē 16 Krievijas TV kanālus. To vidū arī Latvijā piektais populārākais kanāls NTV Mir Baltic un reitingu devītajā vietā esošais Ren TV Baltic.

Šis Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmums nācis komplektā ar diviem citiem notikumiem.

No 15. februāra uz gadu slēgta kanāla RTR Rossija retranslācija Latvijā, jo NEPLP šajā kanālā konstatēja četrus būtiskus likumpārkāpumus, kas saistīti ar naida kurināšanu un aicinājumiem uz vardarbību. Sevišķi izcēlies raidījums 60 minut, kura vadītāji nosauca Ukrainu par teroristisku valsti un mudināja Baltkrievijas opozīcijas līderi Cihanousku tiesāt un pakārt Minskas centrā.  Šis kanāls 2020. gadu noslēdza kā trešais populārākais Latvijā (pēc LTV1 un TV3) ar 7,7% no skatīšanās daļas.

Vēl pirms NEPLP lēmuma koncerns Tet paziņoja, ka no 1. februāra pārtrauc Latvijā ceturtā populārākā kanāla PBK, kā arī NTV Mir, Ren TV Baltic, Kinokomedija un Kinomiks retranslāciju, aizvietojot tos ar citiem līdzvērtīgiem TV kanāliem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu